Liapor házak

Gyorsan,

Olcsón szeretne nem könnyűszerkezetes házat építeni?

Itt a megoldás!

Liapor agyagbeton-technológia előregyártott panelekkel:

Miért könnyű, olcsó és gyors LIAPOR készházat építeni?

Mi is az a Liapor valójában?

A liapor egy masszív, költséghatékony, könnyedén és gyorsan elkészülő falazat típus, melynek időtállósága versenybe szállhat a téglaházakéval.

Bár az időtállóságot, a hőszigetelési minőséget és az árat tekintve, a liapor és a téglaház nagyon hasonló, mégis érdemes tudni, miben is különböznek!

A liapor kifejlesztése

Az évekig tartó kutatások és fejlesztések során sikerült létrehozniuk a szakértőknek az úgynevezett duzzasztott agyagkavicsot, más néven a liaport, (magyar nevén keramzit), ami speciális agyagból készül.

Az agyagkavicsot finomra őrlik, majd granulálják, és forgódobos kemencében 1200 °C feletti hőmérsékleten kiégetik. A kiégetés során az agyagkavics szemek képesek akár körfogatuk többszörösére is megduzzadni, míg az agyag szerves anyag tartalma elég.

Az így elkészült liapor termékeket osztályozzák, és általában 0/4, 4/8, 8/16 mm szemnagyságban forgalmazzák.

Miért válasszuk a liaport?

liapor2

A cégvezetőnk véleménye:

Senkit nem akarunk sem rábeszélni egy adott technológiára, sem lebeszélni egy másikról. Építünk Liapor, IsoTEQ, Horizont, és hagyományos téglaházakat is, sőt, más technológiákkal is foglalkozunk. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, a maga rajongótábora és a lehurrogói. Szakmai és megrendelői körökben egyaránt. Azonban a Liapor egy olyan technológia, aminek szakmai szemmel sem találtuk még semmilyen jelentős hátrányát, és nem is találtunk olyan fórumot, ahol ilyenre leltünk volna. 38 év építőipari tapasztalattal ezt elég nagy dolognak érzem. Korszerű, modern, amiből a saját beruházásaink jelentős részét is építjük.

A Liapor duzzasztott agyagkavics és néhány alkalmazása

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot Jura földtörténeti kori, szerves anyagot tartalmazó agyagból készítik. Ezt egy 1200 °C-os klinker kemencében kiégetik. Itt először a külső héj olvad meg, majd ahogy a hő az anyag belsejébe hatol, a szerves anyag elég és a gázok felfújják a golyót, majd a külső héjat felszakítva távoznak, egy porózos belső szerkezetet hagyva maguk után. Az így kialakult golyó könnyű, nagy szilárdságú, savnak lúgnak ellenáll, fagyálló, tűzálló, a hangot jól abszorbeálja, környezetbarát (idegen anyagot az agyagon kívül nem tartalmaz) és tartós, stabil, nem bomlik. Ezért az építőiparban kiválóan alkalmazható. Az építőipari alkalmazás lehet a Liapor golyó tisztán, vagy könnyűbeton termékként. A legfontosabb alkalmazási területek: feltöltések, szerkezeti betonok, falazó elemek, házpanelek.

Gyártói minőségbiztosítás

Minden alkalmazott építési technológiánk esetén a gyártó alkalmazástechnikai kézikönyvének megfelelően, gyártói minőségellenőrzés mellett dolgozva garantáljuk, hogy háza első osztályú minőségben fog felépülni. 

Közvetlen kapcsolatban gyártó partnereinkkel, részt veszünk minden továbbképzésen, évente frissítjük szakembereink tudását. 

Árgarancia

Nem kell hosszas összehasonlításokkal és számolgatásokkal bajlódnia, ha a legjobb ár/érték arányt keresi. 

Minden általunk forgalmazott mintaházra árgaranciát vállalunk. 

Azért tudjuk ezt megtenni, mert saját gépekkel, bizonyos technológiák és anyagok esetén (polisztirol elemek, készház panelek, nyílászárók, gépészeti anyagok) saját gyártókapacitással, saját emberekkel dolgozunk, saját márkás nyílászáróink, napelemeink, hőszivattyúink és hővisszanyerős szellőztető-rendszereink kerülnek beépítésre, ami egyedülálló a piacon, és a műszaki tartalmakat költséghatékonyan, praktikusan terveztük meg, felesleges dolgok nélkül. 

A legjobb ár/érték arány nem a legolcsóbbat jelenti, de abban biztos lehet, hogy a fenti kapacitások és 38 éves céges tapasztalatunk birtokában ezt a magas minőségű, jól átgondolt műszaki tartalmat mi tudjuk a leghatékonyabban előállítani, a munkafolyamatokat a legoptimálisabban megszervezni.

A Siopor tulajdonságai és előállítása

A házfal másik fontos alapanyaga a liaporon kívül, az úgynevezett siopor. A sioport szintén szabadalmaztatott technológiával állítják elő, a gyártás fontos alapanyaga pedig az úgynevezett kvarchomok. A sioport 330 °C-on hőkezelik, hogy a megfelelő szilárdságú kőanyagra duzzadjon.

A siopor előnyei

A cement tulajdonságai és előállítása

A készházak falai tartalmaznak még cementet, melyek a falak elválaszthatatlan részét képezik. A cement az egyik leggyakrabban és legszéleskörűbben felhasznált anyag az építőiparban. A cement mellett még felhasználnak más, speciális lágyítókat, mint például a levegőztető adalékanyag, ami javítja a házfal struktúráját, szigetelését és szilárdságát.

Ebből a négy összetevőből áll össze a liapor készházak falazata.

Liapor falazóelemek

A falazóblokkot a könnyű, részlegesen szemcsehézagos liapor betonból állítják elő, mely tökéletes hőszigetelési védelmet biztosít a házak falazatának, de kialakítható hangszigetelő közfalazó blokként is.

liapor-falazoblokk

Liapor könnyűbeton falpanelek

A liapor készház panelek előnye, hogy nagyon gyorsan készülnek el, mégis rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, mivel időtálló, tartós, fagyálló, és a vizet kevésbé szívja. Ár szempontjából a téglaház és a liapor ház körülbelül egy szinten van.

A falak elkészültének legfontosabb fázisai:

Első lépésként öntőformákat készítenek az egyes építőelemeknek. (A kivitelezőnek érdemes tudnia, hogy a könnyű liapor falak öntésénél a villamos energia elosztás csövei, dobozai, a vízszerelés csövezései, klímák csövezései stb. beleszámítanak a gyártási folyamatba, és előre a falakba kerülnek, így ezt nem kell beleszámolnia a költségekbe.)

Második lépésként, az előkészített formákba a kiválasztott ház terveinek és szerkezetének megfelelően kiöntik ki az alapanyagokat. A falelemeket egy 10 x 3 m-es asztalon készítik, 5 mm-es pontossággal. A sablonokat mágnesesen rögzítik az munkaasztalokra, ami a fal méretét és a különböző nyílásokat is tartalmazza. Ezzel a segítséggel csak egy vékony réteg glettelésre van szükség a falak belső festése előtt.

Helyszíni összeszerelés

A már elkészített épületalapra lapokat helyeznek lézeres mérőműszerrel segítségével. Ezekre a lapokra emelik rá daruval a falelemeket, amiket támaszok segítségével függőlegesen helyeznek fel. Ezután a csomópontokban kiöntik a nyílásokat töltőanyaggal. Egy Liapor családi ház teljes falazása 1-2 munkanap alatt elkészül.

Nem kell vakolni: a belső falon aligha jelennek meg hajszálrepedések, és időben is jelentős megtakarítást jelent, nem beszélve a szép, egyenes felületről, szemben az esetleges esztétikai hibákkal.

Az építkezés időtartama

A megrendelés után 6-8 héten belül leszállításra kerülnek a falak, eközben felépül az alap, és közben gyártásba kerül a szeglemezes tetőszerkezet is. Ezután 1-2 nap alatt felállítják a falakat, 2-3 nap alatt a tetőt, így egy hét elteltével kész a teljes szerkezet. A következő héten a külső nyílászárókat építik be, majd jöhet a szigetelés, ezzel párhuzamosan pedig a falak glettelése, festése, és a burkolás, a vizes és villamos szerelvények felszerelése, valamint a belső nyílászárók elhelyezése. Így összesen 3 hónapot vesz igénybe az egész munkafolyamat.

A Liaporból készült ház alapozása nem sokban különbözik a hagyományos épületek alapozásától. Az alapozás típusát és rétegrendjét a tervező és a statikus határozzák meg, ha szükséges, a talajmechanikai vizsgálatok alapján.

Az építkezés további folyamataiban ugyanazokat az építőipari anyagokat (csemperagasztó, vakolat, glett) használják, mint hagyományos építkezés esetén.

Igény esetén szerkezetkész, kívülről kész, vagy kulcsrakész állapotban is kérhető. Lehetőség van arra is, hogy a belső befejező munkálatokat (festés, burkolás) más végezze el, illetve minden típusháznál természetesen választhatóak a burkolatok, falszínek, szaniterek.

Hőszigetelés

A Liapor épületek hőszigetelése kiemelkedően jó,  nem mindig szükséges klíma beépítése. A szerkezet 35 cm vastagságú, 15 cm-es liapor falazatból és 20 cm-es grafitos nikecell vagy kőzetgyapot szigetelőanyagból áll. A hőátbocsátási tényezője U=0,16 W/m²K (passzív ház U=0,15 W/m²K).

Liaporból passzívház is építhető!

A minimális energiafelhasználás miatt alacsonyak a fűtési költségek. Van hőtartó tömege a háznak, ellentétben sok könnyűszerkezetes technológiával, amit ott hiányosságként szoktak felhozni egyes szakértők. A Liapor házak hőtartó képessége kiemelkedően jó. Ennek megfelelően nyáron természetesen hűvös van, télen pedig kellemesen meleg.

A Liapor házak 80-90% több energiát takarítanak meg, mint a hagyományos épületek.

liapor-alapozas

A liapor kerámia házak előnyei a könnyűszerkezetes házakkal szemben

A liapor házak (másnében előregyártott készházak) előnyei a hagyományos téglaházakkal szemben

Hogyan lehetséges, hogy a liapor technológia akár még olcsóbb is lehet a hagyományos téglaházaknál?

Azt már tudjuk, hogy a liapor gyorsabb és egyszerűbb, mint más technológiák, de azt még nem, hogy akár még olcsóbban is lehet, mint a hagyományos téglaházak építése.

Így lehet olcsóbb a liapor, mint a téglaház:

Egy kiváló, gyors és olcsó építkezésre számíthatunk, aminek nincs hátulütője, nem kell kompromisszumokat kötni semmiben. 

Igény szerint tervezéssel együtt!

A házak nettó 379.000 Ft/nm kulcsrakészen, - nettó 260.000 Ft/nm szerkezetkészen:

Liapor előnyei: