CLT - a prémium, környezetbarát előregyártott technológia

Építkezzen tömör fából! CLT

 • Ha prémium minőségű épületben szeretne élni, 
 • Ha szereti a fát, mint építőanyagot, a fa illatát, 
 • Ha fontos Önnek a környezetvédelem, 
 • Ha szeretné, hogy kognitív képességei 61%-al megnőjenek, 
 • Ha nem a legolcsóbb megoldást keresi, hanem az igényeset,
 • Ha szeretné otthonában a természet nyugalmát és csendjét élvezni, 
 • Akkor Önnek is szívesen építünk CLT házat! 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT 

Online konzultáció

Tekintse meg CLT tipusházainkat

Önfenntartó Alpha17

Önfenntartó Alpha17

Nettó ár: 47 729 500 Ft
Bruttó alapterület: 82 m2
Mogyoró

Mogyoró

Nettó ár: 26 729 000 Ft
Bruttó alapterület: 42 m2
Boróka

Boróka

Nettó ár: 48 778 500 Ft
Bruttó alapterület: 84 m2
Lizett

Lizett

Nettó ár: 104 900 000 Ft
Bruttó alapterület: 180 m2
Teremtés

Teremtés

Nettó ár: 46 680 500 Ft
Bruttó alapterület: 81 m2
Julia

Julia

Nettó ár: 47 729 500 Ft
Bruttó alapterület: 82 m2

Referenciák

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg

ZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszegZalaegerszeg
Ecser

Ecser

EcserEcserEcserEcserEcserEcserEcser
Algyő

Algyő

AlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyőAlgyő
Üröm

Üröm

ÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜrömÜröm
Balatonrendes

Balatonrendes

Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes
Pomáz

Pomáz

PomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomázPomáz
Gyenesdiás

Gyenesdiás

Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás
 Balatonkenese

Balatonkenese

 Balatonkenese Balatonkenese Balatonkenese
Balatonalmádi

Balatonalmádi

BalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádiBalatonalmádi
Tahitótfalu

Tahitótfalu

TahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfaluTahitótfalu
Óvoda felújítás XIII. kerület

Óvoda felújítás XIII. kerület

Óvoda felújítás XIII. kerületÓvoda felújítás XIII. kerület
Horvátország

Horvátország

HorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátországHorvátország
Dunaharaszti lakópark

Dunaharaszti lakópark

Dunaharaszti lakóparkDunaharaszti lakóparkDunaharaszti lakóparkDunaharaszti lakóparkDunaharaszti lakóparkDunaharaszti lakópark
Berkenye

Berkenye

BerkenyeBerkenyeBerkenyeBerkenyeBerkenyeBerkenye
Szentendre v3

Szentendre v3

Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3Szentendre v3

Tudta, hogy a faházban élőknél orvosilag igazoltan alacsonyabb a stresszfaktor, vérnyomás és pulzusszint?

A természetes környezet jó hatással van ránk, a fáradt idegrendszerünkre, mintha csak a tóparton üldögélnénk, vagy az erdőben sétálnánk a kutyánkkal. A természetes anyagokhoz, a természetes környezethez semmi sem hasonlítható. 

Otthonról dolgozik? Otthon tanul? Nem mindegy, milyen hatásfokkal teszi! 

Orvosi tény: A kognitív képességek 61% -kal nőnek, ha fából készült épületben élünk. Ez további 101% -ra nő, ha további szellőztetési funkciókat vezetnek be. 

Az agyunk így reagál a megfelelő oxigénre! A fáradt levegő bennünket is fáradttá tesz - a mesterséges környezet az idegrendszerünket károsítja hosszú távon. 

Szeretne a leggyorsabban építkezni? Kérdezze meg munkatársunkat, hogy az Ön által kiválasztott típusház elérhető-e a "ház a polcról" akciónkban! 

Ezek a házak az építési engedély megszerzésétől számítva a leggyorsabban felépíthetőek, mert fal-és tetőszerkezetük már készen, legyártva vár, vagy az utolsó simításokat végzik rajtuk! 

A "ház a polcról" akció keretein belül a szerkezet árát szerződéskor ki kell fizetni, és az így a vevő tulajdonába is kerül. Mivel előre legyártott szerkezetekről van szó, itt semmiféle módosítási lehetőség nincs. 

Allergiás, asztmás van a családban? CLT

Faházban a természetes szellőzés és pormentesség miatt biztosan nem jönnek ki a tünetei! 

Nem szeretne mérgező, vagy, veszélyes hulladéknak minősülő anyagokból építkezni? 

Természetes erőforrásként a CLT nem mérgező, biztonságosan kezelhető és érinthető; természetesen öregszik, és nem bomlik környezetre káros anyaggá.

Kitűnő nedvességszabályozó – higroszkópos anyag. 

Szeretne egy tökéletes hőszigetelésű, akár passzívházat? 

A CLT ház CNC gépsoron előregyártott elemekből készül, milliméter pontosan, a helyszínen néhány nap, egyszerűbb épület esetén néhány óra alatt összeállítható az egész falszerkezet. 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Ajánlatkérés

clt

Építhető belőle: 

 • Fal
 • Födém
 • és tetőpanel is! 

Talajcsavarokra, és hagyományos betonalapra is elhelyezhető. 

Remekül kombinálható szeglemezes, szintén előregyártott tetőszerkezettel. 

5 éve építjük szerte Európában - Több, mint 60 sikeres gyártási, szerkezetépítési vagy komplett kivitelezési projekt Norvégiában, Dániában, Ausztriában, Szlovákiában, és Magyarországon! 

Ne szolgáltassa ki magát a kőművesek “ügyességének”. Nem adjuk meg a hibázás lehetőségét - itt CNC marógépek, CAD-CAM programozott eljárások dolgoznak helyettük.

Panelek gyártásra készen

Referenciáink: 

clt clt clt clt clt clt clt clt clt clt clt clt clt clt

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Online konzultáció

De mi is az a CLT pontosan? 

A „jövő építőanyaga”-ként is emlegetett CLT, azaz Cross Laminated Timber:keresztirányú rétegragasztással gyártott nagy méretű tömörfa panel, egy statikailag rendkívül merev, stabil szerkezet. 

Rétegelt lemezként is ismeretes. A Hasslacher Norica Timber csúcsminőségű falpaneleivel dolgozunk. 

Nagy méretekben lehet gyártani, ezért kitűnően alkalmas előregyártott panelek, például fal, födém, tető kialakítására a DIN EN1995-1-1: 2010-12 szabvány szerinti 1-es és 2-es felhasználási osztályban.

Olyan rétegelt lemezről, panelről van szó, amiben az egymást keresztező szálirányú rétegek nem furnér, hanem deszka vastagságú lamellák. Az így elkészített, CNC megmunkált panel sokrétűen felhasználható, bármilyen fal, födém vagy tetőfelület könnyen kialakítható. 

Tömegének köszönhetően jó hőtároló (VAN jelentős hőtároló tömege - ellentétben sok könnyűszerkezetes falpanellel), kiemelkedő hangszigetelő és tűzvédelmi képességekkel rendelkezik. A fa kitűnő páraszabályozó, így egészséges és kellemes lakókörnyezetet biztosít mindenféle gépi szellőztetés nélkül is.  

Irodánkban hiteltanácsadásra, hitelügyintézésre is foglalhat időpontot, és egy helyen intézheti az állami támogatásokat, hiteleket nálunk. 

Mennyibe kerül egy CLT ház? 

Természetesen minden ház egyedi, és egyik nem összehasonlítható a másikkal, hiszen az ár alapvetően mindig a tervezőasztalon dől el. Vannak előre megtervezett típusházaink, melyeket fix áron kínálunk, ezek itt megtekinthetőek: 

Nagy általánosságban elmondhatóak az egyszerű formavilágú, 120-150 nm közötti, földszintes, CLT-re tervezett, az anyagot jól ismerő építész-és faipari mérnök által összeállított tervekből kialakítható épületek alábbi árai: 

Szerkezetkész ár: 244.000 Ft/nm nettó

Fűtéskész ár: 468.480Ft/nm nettó 

Kulcsrakész ár: 488.000 Ft/nm nettó 

Természetesen a szerkezetkész ár, ami igazán mérvadó, mert a fűtésrendszer, a gépészeti rendszerek, és a beltartalmi érték befolyásolja az összes többit, tehát igény szerint dől el a kulcsrakész és a fűtéskész ár, azaz szinte minden épülettípus, minden szerkezet esetén hasonló értékek jönnének ki, hozzátéve például a vakolás szükségességét, az egyenetlenségek összedolgozását, a pontatlanságok kijavítását (például a nyílásméreteknél), és azokat a hasonló dolgokat, amik egy CLT háznál nem fordulnak elő.

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Ajánlatkérés

Mire használható a CLT? 

A CLT talán a legsokoldalúbban felhasználható fa építőelem. A rétegragasztott falpanelek alacsony energiaigényű, passzív-és aktívházak építésére is alkalmasak

Kitűnően alkalmazható: 

 • többemeletes társasházak építésére, 
 • új épületrész hozzáépítésekor, 
 • emelet-ráépítéskor,
 • és természetesen családi házak építéséhez.

clt

Tervezést és kivitelezést is vállalnak? 

Természetesen, hiszen a legjobb, ha elejétől a végéig egy kézben a projekt. Generálkivitelezőként azt valljuk, a tervezés legalább olyan fontos része a folyamatnak, mint a kivitelezés, ezért egy kézben szeretjük tartani. 

Több lehetőség van: 

 1. Választ a fix áron kapható típusterveink közül (nincs tervezési díj) 
 2. Egyedi tervezést rendel meg tőlünk kivitelezéssel együtt (nincs tervezési díj) 
 3. Hozott terveit alakítjuk át CLT technológiára 
 4. Csak tervezést rendel meg tőlünk 
 5. Csak kivitelezést rendel meg tőlünk (hozott tervek alapján) 

A kivitelezést szerkezetkészen, fűtéskészen vagy kulcsrakészen is kérheti.

Az alapot minden esetben mi készítjük el. 

Lehetőség van csak CLT panelek rendelésére is, amennyiben Ön kivitelező, vagy már megvan a kivitelezője a projekthez. 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Online konzultáció

Hogyan kezdjük el? 

A folyamat úgy indul el, hogy Ön eldönti, megfelel-e valamelyik típustervünk, esetleg kisebb átalakítással, vagy egyedit szeretne, esetleg hozza a már meglévő terveit, és ennek megfelelően kötünk szerződést, típustervre vagy egyedi tervre, és lépünk tovább. 

Természetesen a hozott tervekre először tételes árajánlatot készítünk, és ennek elfogadása után szerződünk.  

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Ajánlatkérés

CLTMennyi idő alatt készül el egy CLT ház? 

A belső munkákon kívül az alapozással együtt akár 4-6 hét alatt szerkezetkész lehet az épület. A gyár általában 4-6 hétre vállalja a gyártást, a helyszínen már csak a helyükre kell illeszteni a paneleket, illetve addigra a szükséges földmunkát, alapozást, közműcsatlakoztatásokat elvégezni a helyszínen. Ezt követően a belső munkák is rövidebb időt vesznek igénybe, hiszen nem szükséges például vakolni, mint a téglaházaknál, hiszen a CLT önmagában légtömör. A belső munkák időtartama igény szerint változhat - de egy átlagos méretű épületnél jó eséllyel 1,5 hónap belső munka után kulcsrakészen átadható a ház. 

Konkrét példa a gyors CLT építkezésre partnerünktől: az olasz földrengés által sújtott L´Aquila városában megvalósult mintaprojekt alkalmával 373 lakóegységet készítettek el kulcsrakész állapotra. Egy három emeletes objektum felépítése mindössze 55 napot vett igénybe, amely minden elvárást felülmúlt.

A CLT-vel való építkezés gyorsaságát alátámasztja, hogy Kanadában egy komplett 18 emeletes egyetemi épületet építettek fel CLT-ből 9 és fél hét alatt. És mindehhez mindössze 9 munkásra volt szükség.  Veresegyházon pedig egy 312m2 családi házat 5 munkás 10 nap alatt emelt fel.

A fejlett, precíz CAD/CAM technológiának köszönhetően a legkorszerűbb CNC gépekkel alakítják ki a milliméter pontos elemeket a nyílásokkal együtt, így a nyílászárók is korábban rendelhetőek - akár előre is, így ezen a ponton is gyorsítható az építkezés menete. 

A gépek pontossága és a vágások toleranciája minimális, így az építési folyamatok felgyorsulnak hiszen nem szükségesek a folyamatos helyszíni felmérések és ellenőrzések.

A CLT technológia lehetővé teszi a rugalmas tervezést, a nagyfokú előregyárthatóságot és ezáltal a gyors és egyszerű építkezést és a munkaerő minimalizálását is, hisz egy lakóépület összeszereléséhez akár négy-öt ember – darukezelő, építésvezető és néhány ács, valamint segédmunkás – elegendő. 

Összességében 12-16 hét alatt kulcsrakész ház építhető CLT technológiával, ha nincsenek anyagszállítási vagy finanszírozási nehézségek. A tervezés körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe (ha szükséges), típustervek esetén valamivel kevesebbet. 

Ez azt jelenti, hogy a TELEK megvásárlása után akár 5 hónapon belül Ön már be is költözhet, ha minden szerencsésen alakul! 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Online konzultáció

Vállalnak kulcsrakész kivitelezést is? 

Szerkezetkész, fűtéskész és kulcsrakész kivitelezést is vállalunk - amit Ön szeretne választani. Ha saját maga szeretne festeni, burkolni, vagy éppen a gépészeti munkákat ellátni, természetesen erre is van lehetőség. 

A CLT rendszer ÉMI tanúsított, tehát hitelezhető, CSOK-ra is alkalmas. Generálkivitelezés esetén lakóövezetben 5% ÁFA-val építhető. Az ország minden pontján azonos áron építünk. 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Ajánlatkérés

A CLT építési technológiával jobb bruttó-nettó arányt érhet el! Hogy is van ez? Mennyit is ér ez az előny? clt-technology

 A hagyományos (tégla) építkezési módhoz képest vékonyabb CLT falszerkezeteknek köszönhetően plusz lakófelületet nyerhetünk, míg kisebb súlya miatt alapozási és szállítási költségeket is csökkenthetünk. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 nm-es földszintes ház esetében - ahol a CLT falakra vasbeton koszorú sem szükséges - az alapozásnál is tudunk spórolni, összességében 2-3 milliós különbség lehet egy hagyományos szerkezetű házhoz képest a beton, betonvas megtakarításban. Talajcsavaros alapozás esetén még több! 

40.000 Ft körüli beton köbméter áraknál ez számottevő…nem beszélve arról, hogy nem szennyezzük a környezetet olyan mértékben. 

Ezen kívül egy 100 nm-es háznál akár 10 nm is lehet az alapterület nyereség - míg egy téglaháznál nemritkán 50 cm-es külső tartófal-vastagsággal kell számolni, a CLT házak esetén ez jóval kisebb. Egy téglaháznál akár 1,25-1,3 is lehet a nettó-bruttó arány, ami azt jelenti, hogy akár 30%-is nagyobb lehet a ház bruttó alapterülete, mint a nettó, azaz a falak külső síkján mért terület és a hasznos nettó alapterület különbsége. Ez CLT-nél lényegesen kisebb szám - 100 nm-en akár egy 10 nm-es szobányival is! 

Számoljunk, mit is jelent ez? 

Mennyit ér most egy új építésű ház nm-e ott, ahol Ön építeni szeretne? 

Mennyit nyer a CLT-vel? 

Ha Ön például a budai agglomerációban építkezik, ahol most körülbelül 1 millió forint egy új építésű ház négyzetmétere, 10 nm különbség 10 millió forinttal nagyobb értéket jelent Önnek…ha szerényebb négyzetméter-árakkal rendelkező környéken, akkor legyen csak 7,5 millió forint…

Különösen fontos ez, ha keskeny a telek, vagy a beépíthetőség maximumát szeretnénk elérni, esetleg a beépíthetőség határán mozog az épületünk! Ezzel a technológiával plusz egy szobát, élhetőbb tereket nyerhetünk! 

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Online konzultáció

Hol építhető CLT ház? 

Szinte mindenhol, nehezen megközelíthető helyszíneken is. Természetesen azért a darunak, a szállítókocsiknak oda kell tudniuk menni, de 500 kg/köbméter súlyú elemekről beszélünk, amiknek a szállítása közel sem olyan nehézkes, mint például az előregyártott betonelemeké. 

A CLT technológia számokban

Nézzük a konkrét, mérnöki számértékeket! 

Hangszigetelés: 

Egy 10 cm vastag burkolatlan CLT fapanel esetén Rw (C; Ctr) értéke: 34 (-1;3) dB. Falak esetében egy vagy kétoldali burkolattal akár Rw ≥ 58 dB, látszó födémek esetén akár Rw ≥ 63 dB is elérhető.

Páratechnika: 

A három vagy több rétegű CLT szerkezetek légzáróak, de nem párazáróak.

A CLT lélegző anyag, változó páraáteresztő tulajdonságú rétegként működik, páradiffúziós ellenállási száma 20-50 között változik. A fűtési szezonban, amikor a belső páratartalom csökken, a CLT páraáteresztő képessége is csökken. Nyári időszakban, magasabb légköri páratartalom mellett a CLT nyitottabbá válik a páraáteresztésre.

A CLT így szabályozza a belső levegőminőséget. Nagyobb páratartalom esetén a párát megköti a levegőből, majd alacsony páratartalom esetén kiengedi azt.

Tűzvédelem: 

A CLT-nek kb. 12% a nedvességtartalma. Ha a CLT tűzhatásnak van kitéve, a bezárt vízmolekulák 100°C körül elkezdenek elpárologni.

300°C hőmérséklet felett a fa külső rétege elszenesedik, mely megvédi a belső rétegeket, amik ezáltal sértetlenek maradnak. Így a CLT szerkezetek tűz esetén elszenesednek, de nem égnek át, állékonyságuk a tartószerkezeti méretezésnek megfelelően biztonsággal megmarad. Egyedülálló módon kiszámítható viselkedést tanúsít a tűzzel szemben; mely a CLT szerkezeteknek tökéletes tűzvédelmet biztosít.

A fa szerkezetek – az acélszerkezetektől eltérően, amelyek minden esetben kiegészítő tűzvédelmi intézkedést igényelnek -, a tűzzel szemben már természetesen védve vannak a pirolízisnek és a szénréteg kialakulásának köszönhetően. A fa valóban ökologikus építőanyag.

A CLT panelek Tűzvédelmi osztálya: D-s2, d0.

Minősített tűzállósága 90, de akár 120 perc is lehet.

A rétegragasztott panel több réteg fűrészáruból, pontosabban legalább három, egymásra merőleges száliránnyal elhelyezett, egymáshoz ragasztott fenyő deszkarétegből áll. Ennek a különleges ragasztási módnak köszönhetően a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés mértéke elhanyagolható. A rétegek egymásra merőleges száliránya garantálja a termék hossz- és keresztirányú formatartóságát.

 

A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik:

 • szárazon és gyorsan építhető, 
 • kiváló hő- és hangszigetelő, 
 • rögtön terhelhető, 
 • minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is.

cltEmellett:

A leginkább földrengésálló technológia;

látszófelületként is használható

Miért környezetbarát a CLT?

Nem csak azért, mert fenntartható erdőgazdálkodásból származó, természetes, allergiamentes anyag, hanem azért is, mert újrafelhasznált, ezért a gyártásnak a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, és a szén-dioxid kibocsátása is! 

Nézzük meg egy kicsit a számokat, a tudományos eredményeket, és méréseket. 

A kutatási eredmények alátámasztják, hogy egy négyzetméternyi acélgerenda 40 kg szén-dioxidot bocsát ki, és 516 megajoule energiát igényel. A beton nem sokkal jobb: mivel ugyanez a mennyiség 27 kg szén-dioxidot bocsát ki és 290 megajoul energiát igényel. Ezzel szemben egy négyzetméternyi fa alapterület csak 4 kg CO2-t bocsát ki, és csak 80 megajoul energiát igényel. Más szavakkal, ha négyzetméternyi területet acél helyett fából építenek, az eredeti kibocsátás egytizedére csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A technológia használatával földrengésállóvá tehető az épületet. Amennyiben az épületet földrengés által veszélyeztetett területen építik, az egyes faelemeket csavarokkal és szögekkel erősítik meg. Ezek földrengés esetén úgy viselkednek, mint egy lengéscsillapító és lényegesen lecsökkentik a szeizmikus erőket, így földrengésállóvá téve az épületet.

Nemcsak az építés, de már a CLT előállítása is kifejezetten zöld technológia, ugyanis negatív terhet ró a légszennyezésre. Növekedésük során a fák elnyelik a légkörben található szén-dioxidot, oxigént bocsátanak ki magukból, a fennmaradó szenet pedig elraktározzák magukba. A száraz faanyag 50%-ban szén. A beépített szén így levonható a karbonlábnyomból. Esetleges bontás után is könnyen újrahasznosítható és sem a bontás alatt sem utána nem kerül szennyező anyag a természetbe.

Jelenleg a világban az éves fakitermeléséhez képest az éves növekedés a kitermelés mindössze 20% -át teszi ki. Ennek az aránynak a 34% -ra történő növelésével elkerülhető lenne az acél és a beton által okozott globális szén-dioxid-kibocsátás 14–31%-a, és 12–19% -kal csökkenthető lenne a fosszilis tüzelőanyagok globális felhasználása. A faépületek jelentősen csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását, és az öko-tudatos kitermelésnek hála megvédik az erdőket.

Milyen szigetelés kerül a falpanelekbe? 

A CLT paneleket belülről STEICO fagyapot szigeteléssel látjuk el, amely ugyanolyan természetes, környezetbarát, és kellemes faillatot biztosító anyag, tökéletesen összeillik a CLT-vel. 

Az általunk forgalmazott CLT panelek fenntartható és ellenőrzött erdőgazdaságokból származnak. 

Miből készül a CLT? 

Az alapanyag rendszerint lucfenyő (a gyártáshoz C20 vagy C24-es anyagminőséget használnak, ami a faanyag hajlítószilárdságát jelöli), de bizonyos esetben jegenye-, erdei-, illetve vörösfenyőt is. A panelek méretei általában 2,95 m széles, 16 m (20 m) hosszúak. A panelek vastagsága 60 mm-től 320 mm-ig (egyes gyártóknál 400 mm-ig) terjed, változó rétegrenddel, minimum 3 és maximum 7.

Hogyan készül a CLT? 

A nagy méretű CNC-k kimarják az előre megrendelt mintákat/kivágásokat, így az épület fala vagy födémeleme egyetlen darabban leszállítható. 

A rögzítések ragasztó, csavarok és lapos/sarok lemezek segítségével történnek.

A CLT előnyei öszefoglalva: 

 • Masszív építőelem és ökológiailag fenntartható építőanyagból, fából van;
 • Rövid építési időtartam: nagyfokú előregyártás, gyors és száraz építés a helyszínen, rögtön terhelhető;
 • Formastabil: többrétegű, ragasztott szerkezet, a vetemedés, duzzadás elhanyagolható;
 • Több irányban terhelhető a speciális felépítése miatt, amit korábban csak a vasbeton szerkezetek tudtak, tehát építhetők belőle PONTRA TERHELŐ, vagy KONZOLOS szerkezetek is! ;
 • Alacsonyabb önsúly a vasbetonhoz képest, ezáltal többszintes épületeknél kedvezőbb alapozási költségek;
 • Magas tűzállóság és vegyi ellenállás;
 • Térnyerés: a szerkezet vékonyságának köszönhetően tágasabb tér, nagyobb hasznos alapterület nyerhető;
 • Lakhatás: kellemes és kényelmes szobaklíma; a látszó felület hőmérséklete a szobahőmérséklet hez közeli;
 • Hőszigetelés: a kiváló hőszigetelő tulajdonságok megakadályozzák, hogy a helyiségek nyáron felmelegedjenek, télen pedig kihűljenek;
 • Földrengésbiztonság: amennyiben az épületet földrengés által veszélyeztetett területen építik, az egyes elemeket csavarokkal és szögekkel erősítik meg. Ezek földrengés esetén úgy viselkednek, mint egy lengéscsillapító és lényegesen csökkentik a szeizmikus erőket;

De bontsuk ki ezt egy kicsit mélyebben. clt

Tűzállósága és teherbírása új dimenziót nyit a fa-építészetben: a magasságot. Méghozzá eddig elképzelhetetlen magasságot: Londonban 10, a norvégiai Bergenben 14 emeletnél járnak, Bécsben pedig egy 24 emeletes, 84 méter magas épületen dolgoznak a szakemberek. Mindezt CLT-ből. 

A CLT használatával nem csak a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érhető el, hanem a karbonsemlegesség is, vagyis megépíthető az az épület, aminek teljes életciklusa során az üvegházhatású gázkibocsátása nulla, vagyis a karbonlábnyoma is nulla.

Mi a CLT előnye méretezés szempontjából?

A CLT panel beton szilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag akár 10cm fa fal is 30-as tégla fallal vetekszik. Az előregyártás és a CNC megmunkálás miatt egészen precíz és megbízható minőségű termékekkel számolhat a tervező. Ugyanakkor a vasbeton előregyártással szemben nem szükséges egész pontosan előre elhelyezni minden áttörést és furatot.

Elvágható pászmák nincsenek a fában, tartalék azonban van. Így szabadon lehet a helyszínen átszabni a paneleket, ha egy-egy gépészeti vezeték ezt megkívánja.

CLT technikai adatok: 

 • Rétegragasztott fapanel (CLT) technikai adatok
 • Felépítés 3, 5 vagy 7 rétegű, a rétegek száliránya egymásra merőleges (7 rétegű csak 125 mm)
 • Fafaj Lucfenyő, Vörösfenyő, Duglász fenyő
 • Nedvességtartalom 12 ± 2 %
 • Sűrűség Lucfenyő: ca. 470 kg/m3, 12%-os nedvességtartalom mellett,
 • Vörösfenyő: ca. 590 kg%m3, 12%-os nedvességtartalom mellett

Légtömörség, hőhídmentesség és hőszigetelés: 

A kiváló tűzvédelmi teljesítmény mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy tömör falemezekről beszélünk. A keresztrétegelt fából készült épületek hőszigetelése és hőhídmentessége megfelel az azonos vastagságú boronafalas szerkezetének, de nem kell számolnunk a toldások légtömörségi hiányaival, és a fa harántirányú zsugorodásából származó mozgásokkal sem. A belső burkolatoktól függően kihasználhatjuk fal- és födémszerkezetek párafelvevő és leadó képességét, valamint azt az esztétikus megjelenést, amit csak a fafelületek tudnak biztosítani. 

A keresztrétegelt fa kiválóan kombinálható más építőanyagokkal is. A magasház projektek tartószerkezeti rendszere rendszerint jelentős mennyiségben tartalmaz acélszelvényeket is.

A keresztrétegelt fát előszeretettel alkalmazzák vasbeton-fa öszvérszerkezetű födémek alsó húzott öveként is, ráadásul nem csak faházakban. Az ilyen rendszerű födémet – a vasbeton kéregpanelos födémekhez hasonlóan – vasszereléssel előkészítve szállítják a helyszínre, majd az elemek bedaruzása után egyből betonozzák. Az előkészített táblákat előfeszítés céljából alátámaszthatják, de bizonyos esetekben a dúcolás el is hagyható, így rendkívül gyorsan és egyszerűen készülnek a födémszerkezetek.

KÉRJEN AJÁNLATOT KÉRJEN KONZULTÁCIÓT KÜLDJE EL TERVEIT

Ajánlatkérés

CLT gerendaház típustervek

Akció!
Május 30-ig
Bianka

Bianka

Akciós ár: 49 990 000 Ft
Bruttó alapterület: 120 m2
Akció!
Május 30-ig
Nathan

Nathan

Akciós ár: 39 980 000 Ft
Bruttó alapterület: 76 m2
Akció!
Május 30-ig
Beregszász 118

Beregszász 118

Akciós ár: 59 565 000 Ft
Bruttó alapterület: 132 m2
Abu-Dzabi

Abu-Dzabi

Nettó ár: 72 800 800 Ft
Bruttó alapterület: 133 m2
Balaton 86

Balaton 86

Nettó ár: 52 061 500 Ft
Bruttó alapterület: 101 m2
Liapor Hugó

Liapor Hugó

Nettó ár: 59 556 000 Ft
Bruttó alapterület: 113 m2
Akció!
Május 30-ig
Dávid

Dávid

Akciós ár: 97 900 000 Ft
Bruttó alapterület: 174 m2
Akció!
Május 30-ig
Mastricht

Mastricht

Akciós ár: 82 971 500 Ft
Bruttó alapterület: 140 m2
 • Blikk
 • PiacProfit
 • ProfitLine
 • KNK
 • 10perc
 • Kanizsainfo