3 jel, hogy eljött a tetőcsere ideje

Időről időre a háztető is elöregszik. Fontos, hogy időben észleljük, ha javításra vagy cserére van szükség. A tető megfelelő stabilitása és épsége különösen jelentős, hiszen az egyik fontos teherhordozó eleme az épületnek.

Magyarországon az ingatlanok átlag életkora valószínűleg meghaladja az 50 évet. A legtöbb már több felújításon és tulajdonosváltáson van túl. Gyakran a ház birtokosai sem tudják pontosan, hogy mikor cserélték utoljára a tetőt.

Pedig ez nagyon fontos információ. Az előző században használt tetőcserepek élettartama átlagosan húsz év körüli. Ami azt jelenti, hogy ez után az idő után a cserepek nem képesek a funkciójukat megfelelően ellátni. Ha nem került sor időben a cserére, valószínűleg már a tetőszerkezet is sérült. 

Laikusként nem mindig láthatjuk, hogy elkezdődtek a problémák, de azért akad pár biztos jel, hogy ideje szakemberhez fordulni.

Miből láthatjuk, hogy probléma van a tetővel?

  1. Mindenki számára az első egyértelmű jel, ha beázást tapasztalunk. Nem kell rögtön megijedni, elképzelhető, hogy a hiba egyszerűen javítható. Azonban a lehető leghamarabb meg kell szüntetni, hiszen a tetőszerkezet magába szívhatja a nedvességet és korhadásnak indulhat.

  2. Szabad szemmel is láthatjuk, ha a cserepek repedezettek, töredezettek, kopottak vagy felhajlások vannak a szélein. Ha nem tapasztalunk beázást, akkor is szükséges a tető vizsgálata. 

  3. Foltos, vagy mohás a tető. A moha megjelenése nagyon komoly figyelmeztető jel. Egyrészt, mert csak nyirkos helyen él meg és nem jó, ha vizes a tetőnk. Másrészről a moha meg is tartja a nedvességet, ezért a tetőcserepek megrepednek, ami beázáshoz vezet. Ráadásul megnövekszik a tető súlya is, ami jelentősen megterheli a szerkezetet.

Nem biztos, hogy komoly a probléma, de ha nem javítjuk meg mindenképpen azzá fog válni. Gyakran csak a cserepek sérültek, azokat viszonylag egyszerűen és költséghatékonyabban lehet orvosolni.

De ha ezek hosszabb ideje vannak rossz állapotban, akkor szinte biztos, hogy cserélni kell a párazáró fóliát és a keresztléceket is. Az évtizedekig elhanyagolt tetőknél a szarufák és a tartógerendák is korhadásnak indulnak, amik a tetőszerkezetünk alapjai. Ilyen esetekben már teljes tetőcserére lehet szükség. Ha nem tapasztalunk semmilyen hibát, akkor is javasolt szakemberrel pár évente megvizsgáltatni.

Az ellenőrzés feltárja az esetleges statikai, vagy szerkezeti problémákat és hamarabb tudomást szerzünk róla, ha valami javításra szorul.

Ha olyan mértékben sérült a tetőszerkezet, hogy annak a részleges vagy teljes cseréjére van szükség érdemes számba venni milyen felújítás lehet még indokolt. A nyílászárók cseréjét, a kémény felújítását, vagy akár a ház szigetelését is érdemes egyúttal elvégezni.

A tetőcserét megelőzően fontos előre tájékozódnunk, hogy a településképre vonatkozó helyi rendelet milyen előírásokat tartalmaz a tetővel kapcsolatban. Ezzel megelőzzük a későbbi kellemetlenségeket.

Problémát okozhat még, ha a régi tetőburkolat azbesztcementből készült. Ilyen esetben a lebontott fedés veszélyes hulladéknak minősül, és a megfelelő kezeléséről nekünk kell gondoskodni.

A jó hír azonban, hogy a mai tetőcserepekre akár 50 év garanciát is vállalnak a gyártók, így a korszerűen felújított tetőnk valószínűleg hosszú évtizedekig fog probléma nélkül szolgálni minket.    

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo