Ez könnyű kérdés, a kivitelezéshez kell. Persze ennél összetettebb dologról van szó. Egyrészt egyes esetekben kötelező ilyet készíteni.

Ha a felépítendő épület:

  • összes alapterülete több mint 300 m2,
  • bruttó térfogata meghaladja az 1000 m3-t,
  • magassága eléri a 7,5 métert,
  • szintjeinek száma a hármat (pl. pince, földszint, tetőtér),
  • szerkezetében van 5,4 méternél nagyobb, nem előregyártott elemmel áthidalt fesztávolság (pl. falak között, oszlopok között, gondoljunk egy extrém széles garázsajtóra, üzlet portáljára stb.),

 

akkor kötelező kiviteli terveket csináltatni.

Akkor is érdemes azonban elkészíttetni ezt, ha a fenti feltételek a saját házunkra nem érvényesek. A kiviteli terv gyakorlatilag kiegészíti, összegzi az építési tervet, és megléte számos előnnyel jár:

  • A kivitelező vállalkozót hozzásegíti az építészeti tervek könnyebb értelmezéséhez, a bonyolultabb szerkezetek megvalósításához, a beszerzendő anyagok kiválasztásához. A szükséges munkálatok aprólékos leírásával (alkalmankénti beárazásával), számos félreértés elkerülhető.
  • A megrendelő könnyebben tudja ellenőrizni és számonkérni az egyes részmunkálatok terveknek és előírásoknak megfelelő megvalósulását. Biztonságot ad neki, hogy a kiviteli tervben többek között szereplő költségvetési kiírások és összesítők alapján könnyebben és egyszerűbben tudja értékelni és megversenyeztetni a vállalkozóktól kapott ajánlatokat.

A kiviteli tervek révén biztos lehet benne, hogy az épület valóban a terveknek megfelelően készül el, nem maradnak ki munkafázisok, és új megfelelő minőségben készül el.

De mi is szerepel a kiviteli tervekben?

Például költségvetési kiírás. Ebben leírják a kivitelezési munkák minden egyes apró fázisát, az alapok kijelölésétől kezdve, a falak anyagán és megépítésének technológiáján keresztül akár egészen odáig, hogy ”korcolt szegély szerelés keményhéjalású tetőhöz”. Tehát minden olyan munka, amit el kell végezni ahhoz, hogy elkészüljön a házunk/tetőterünk/lakásbővítésünk.

A kiviteli tervek emellett egy-egy bonyolultabb részletet külön kiemelve, magyarázatokkal ellátva fontos mankókat is tartalmaznak a kivitelezést végző vállalkozók számára, mindez azért, hogy a megrendelő a lehető legjobb minőségű munkát kapja. Itt olyanokra érdemes gondolni, mint egy-egy bonyolultabb és kulcsfontosságú szerkezeti megoldás, aprólékosan kidolgozott díszítőelem, vagy valamilyen speciális technológia alkalmazása.

Természetesen nem csak építészeti, hanem statikai, gépészeti, elektromos, tűzvédelmi vagy épp geotechológiai kiviteli tervek is készülhetnek.

Általános tapasztalat, hogy a kiviteli tervek elkészítésének költségei eltörpülhetnek ahhoz a haszonhoz képest, amit meglétük jelent, még abban az esetben is, ha nem kötelező ilyet elkészíttetni. Szóval nem érdemes spórolni a kiviteli terveken, mert éppen velük lehet pénzt megtakarítani.

KÉRJEN DÍJMENTES AJÁNLATOT