Otthoni napelem rendszerek

Megvalósulni látszik az az utópia, hogy tiszta ingyenes energiaforrás álljon a háztartások rendelkezésére. Az napelem rendszerek telepítése már egyre elérhetőbbek mindenki számára. A hatásfokuk rendre magasabb, miközben az áruk is mérséklődött. Ezért láthatunk egyre több lakóház tetején napelemeket. Miért döntöttek jól, akik már telepítették? Nézzük meg pontosan mit nyújthatna mindez számunkra.

Mennyi villanyszámlát fizetsz?

A szokásos havi menetrend szerint fizetjük a számláinkat. Bizonyos szolgáltatások közül kiválaszthatjuk a számunkra kedvezőbbet. Lehetőségünk volt átgondolni, hogy milyen internetcsomagot választunk, milyen mobildíjcsomagot, vagy hogy milyen televíziós műsorokért fizetünk.

De mi a helyzet a villanyszámlával? Valahogy az úgy működik, hogy mi csak rendeltetésszerűen használjuk az elektromos eszközeinket. Aztán megérkezik a számla, amit tudomásul veszünk és befizetünk. Érezzük, hogy nem feltétlenül jó ez így. De így cselekszünk és ezt tesszük a gázszámlával is. Mi van akkor, ha sok? Esetleg kevesebbet fűtünk. Vagy igyekszünk kicserélni az égőinket, ha még nem tettük.

De egy ponton túl csak az marad, hogy ha csökkenteni akarjuk a költségeket mellőzni kellene az energiahasználatot. Ami a mai világban abszurd. Mi történne, ha a duplájára emelkedne az energia ára? A mai helyzetben ez még csak nem is baljós előrejelzés. A realitás azt mutatja, hogy az energiaárak hamarosan elszabadulhatnak.

Mit tehetünk, hogy megóvjuk magunkat?

A biztonságra mindenkinek szüksége van. A villamos energiára is. Fűtésre, melegvízre. Kiszolgáltatottak vagyunk és sebezhetőek, ha nem függetlenedünk. Saját energiaforrásra van szükségünk.

Erre nyújt rendkívül hosszútávú megoldást a napelem rendszer. A kezdeti befektetésünk éveken belül megtérül. Magánszemélyként állami támogatást is igényelhetünk rá. A saját napelem rendszerünk beüzemelésével azonnal megszűnik a függőségi viszonyunk.

Sőt! A fel nem használt energiát a szolgáltató megvásárolja tőlünk. Bármilyen összegért is kínálják az áramszolgáltatást, nekünk többé már nem fog problémát okozni a villanyszámla. Sőt, ha jól átgondoljuk a gázszámla sem.

Mire elég az otthoni napelem rendszer a háztartásban?

Mindenre. És egy kicsit többre is. Gondold át jelenleg mi az, amit villamos energiával használsz. A háztartási eszközeid, a világítás, a riasztó… Milyen fűtést használsz? Az otthon melege és a melegvíz is megoldható árammal. Igazából a saját háztartásomban keresve sem találtam olyat, aminek nincs villany üzemeltetésű alternatívája.

Mert az átlagos igényektől a luxusig mindenhez elég a villamos energia. Felejtsd el a gázszámládat örökre. Egyszerűen tényleg nincs rá szükséged. Mi lehetne ennél is több? Képzeld el, ha milyen lenne, ha ingyen tölthetnéd az elektromos autódat is és az üzemanyagárakkal sem kellene törődnöd.

Környezettudatosság

Bevallom, nem mindig sikerül a környezettudatosságot előtérbe helyeznem. Persze az ember igyekszik. Szelektíven gyűjti a hulladékot, ügyel a veszélyes anyagokra… Tudtad, hogy egy átlagos négy fős család éves villamos energia fogyasztása 1,4 tonna szén-dioxid kibocsátást von maga után?

Ezzel szemben a napelem úgy termel áramot, hogy semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. Soha ilyen könnyen nem tehettünk még a környezetünkért. Miközben élvezed a tiszta napenergiát ingyen, a lehető legtöbbet teszed a jövő generációiért is. 

Hogy is van ez hosszú távon? 

A napelemekre a gyártó akár 25 év garanciát is adhat. Ez azt jelenti, hogy garantálják, hogy a teljesítmény nem csökken 80% alá. A szakemberek a gyakorlatban 30-40 évet jósolnak, de lehet ennél több is.

Mit jelent ez számodra a gyakorlatban? Hogy minimális karbantartással erre az időszakra biztosítod a teljes háztartásod energiaszükségletét. A befektetésed éveken belül megtérül és azután csak hasznot termel. Nem is említve, hogy az ingatlanod értékét is jelentősen megnövelted.

A legjobb, amit tehetünk, hogy felmérjük a lehetőségeinket és mihamarabb átállunk mi is a napenergiára. Mindez nem csak a környezettudatosság miatt fontos. Tegyük meg előre a lépéseket, hogy biztosítsuk a jövőnket. Nem érdemes kivárni, amíg az energiaszámlák vállalhatatlan teherré válnak. 

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo