Szigetelés és nyílászárók cseréje-ennyit számít a rezsiben

A média hangos a rezsicsökkentés változása miatt. Az emberek kétségbeesetten próbálnak számolgatni, hogy miként fog alakulni a rezsiszámlájuk. A napelemek és a hőszivattyúk utáni kereslet rohamosan nő. De mennyire gondolnak az emberek a házuk szigeteltségére?

Hová tűnik a hő?

Régebbi házakban gyakori jelenség, hogy a fűtést folyamatosan üzemeltetnünk kell. A lakás több pontján érzékelhető, ahogyan „húz be a hideg”. Ha lekapcsoljuk, szinte rögtön érezzük, ahogyan elkezd hűlni a lakás. Valójában ilyenkor a meleg megy ki.

Lényegében a házunk ilyen esetben nem képes benntartani a hőt, ezért folyamatosan kell fűtenünk. Ezzel szemben egy megfelelően szigetelt háznak kevesebb a fűtési igénye, mert a meleg tovább bent marad. De hol szökik ki a legtöbb hő? 

A nyílászárók fontossága

Valószínűleg senki számára nem okoztunk meglepetést azzal, hogy a hőveszteségben jelentős szerepe van a nem megfelelő nyílászáróknak. A továbbiakban, hogy mindezt számszerűsíthessük vegyünk alapul egy átlagos, 80-as években épült házat.

A nyílászárók cseréjével átlagosan 25-30%-át takaríthatjuk meg az éves energiaigényünknek. Nincs szükség különböző számítási műveletekre. Az energiafelhasználásunk a cserét követően ennyivel csökken, tehát a rezsink is ennyivel lesz alacsonyabb.

Mi a helyzet a falakkal?

Mivel a nem megfelelő ajtók, ablakok mellett érezzük jobban a hideget, ezért arra szoktunk jobban fókuszálni. Ezért lehet meglepő, hogy a lehetséges energiaveszteség szinte azonos, mint a nyílászáróknál. Mivel az éves energiamegtakarítás itt átlagosan 20-30 %-ot jelent ezért nem is érdemes különválasztani a munkálatokat. Vékonyabb falaknál ez a szám akár 40 % is lehet! 

Csak a megfelelő szigeteléssel közel 40 %-al csökkenhet a ház energiafelhasználása.

Az említett átlagos, 80-as években épült háznál. De a különbségek miatt, sok esetben ennél is magasabb százalékról beszélünk. És ez a megdöbbentő szám is még tovább növelhető. Hőt veszíthetünk még a lábazaton, a kéményen, a födémen és a tetőn is.

De ha a tetőnk átlagos állapotú, ezért nem szeretnénk további beruházást, önmagában a falak és a nyílászárók megfelelő szigetelése már közel a felére csökkentheti a rezsiköltségünket.

A legjobb megoldásoknak számos előnye van. 

Nem elhanyagolható szempont, hogy az új szigetelést követően és a kicserélt nyílászárókkal a házunk pompásan fog festeni. De nem csak az okozhat örömet, hogy minden nap egy szebb otthon vár. A munkálatokat követően rögtön érezni fogjuk a házon belül a változást. Télen melegebb, nyáron hűvösebb lesz. Az ingatlanunk értéke azonnal, átlagosan 10-15%-al növekedni fog.

Csökken a rezsiköltségünk, tehát kevesebb kiadással kell szembenéznünk a jövőben. Ráadásul a környezetünkért is sokat teszünk azzal, hogy kevesebb energiát használunk fel. 

Ha már ilyen jelentős felújításba kezdtünk mindenképpen érdemes mérlegelnünk, hogy milyen fejlesztéseket érdemes még tennünk. A költségek még tovább csökkenthetők, akár a fűtés korszerűsítésével, vagy napelem használatával. Mindenképpen érdemes konzultálni ezügyben a szakemberünkkel.

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo