Konyhabútor készítése

Szokás mondani, hogy a konyha a lakás szíve-lelke. Mert valóban meghatározó része a hétköznapjainknak. Akár egyszemélyes kis helyiségről beszélünk, akár tágas ebédlővel egybekötött családi térről, a megfelelő konyhabútor tervezése izgalmas feladat. Tele új lehetőséggel.  Számomra évek óta minden nap örömet okoz a konyhabútorom, most igyekszem megosztani veled, hogy mikre is érdemes figyelni a tervezéskor. Mindenkinek más szempont az igazán fontos, de azt hiszem mindannyian a tökéletes konyhára vágyunk.

Elsősorban mérd fel az igényeidet. 

A legnagyobb különbség a kezdeteknél, hogy egy teljesen új helyre tervezed a bútort, vagy a most is használatban lévő konyhád újítanád fel. Ez utóbbi kevesebb kihívás elé állít minket, hiszen már kialakultak a napi rutinok. Nagyjából tudjuk, hogy mire elegendő a meglévő pultfelület és mit, hol tárolunk. Teljesen új elrendezés esetén is érdemes a régi tapasztalatokból kiindulni. Ha jól kalkulálsz, akkor az elkészült konyhabútorodban mindennek meglesz a helye. Mi az, amit szeretsz a jelenlegiben? Mi az, amit nem? Pontosan tudod, hogy mire van szükséged, csak meg kell fogalmaznod.

Szabad felületek

Érdemes a munkafelülettel kezdeni. Megértem azokat is, akik szeretnek sok mindent a pulton tárolni. Számukra érdemes a nyitott polc lehetőségét átgondolni, mert sokkal egyszerűbb a tisztítása egy üres pultfelületnek. Ha így is kevés a hely, nagyon kis konyhákban is jó szolgálatot tesz az U vagy L alakú elrendezés, akár egy keskenyebb kisegítőpulttal is. Ha nagy tér áll rendelkezésedre, azon szerencsések közé tartozol, akik telepíthetnek konyhaszigetet. Gondold át a lehetséges munkafolyamatokat és hogy mennyi helyre van hozzá szükséged.

A gyakorlat az mutatja, hogy a minimumnál itt most törekedj többre. Ha lehetőséged van válassz minőségi, beépített konyhagépeket. A duplatálcás mosogató a legtöbb háztartásban kihasználatlan, kis konyhában fontold meg, hogy mennyire ragaszkodsz hozzá. 

Mit, hol tároljunk?

Ha éppen pont jó helyen vannak a fűszerek és bármikor könnyedén előkaphatsz egy új fakanalat, akkor a jelenlegi elrendezésed ebből a szempontból beváltnak tekintheted. De ha ez nem így van, most tudsz változtatni rajta.

Kézre esnek a tányérok, poharak? Könnyen elő tudod venni a konyhai kisgépeket? Mennyire egyszerűen varázsolsz elő egy új fazekat? Hol tárolod a befőtteket és a száraz élelmiszereket? Mert még kell a hely a sütőformáknak és a műanyag dobozoknak is. És még mennyi mindennek…

A mélyebb fiókok rengeteg problémát képesek kezelni. Kisebb konyhákban a faliszekrényeknél nem érdemes a 2 polcos elemekben gondolkodni, hiszen akár a plafonig is beszerelhetők. Ajánlatos a választható szerelvényeknek is utánanézni. Nincs túl mély szekrény, ha forgatható vagy kihúzható belül a polc. A rejtett edényszárítótól a kihúzható gyúródeszkáig mindenre van megoldás. 

Ha valamivel elakadtál, nyugodtan beszéld meg az asztalosoddal. Valószínűleg számtalan bútort tervezett már. Így nem csak a lehetséges problémákat ismeri, de orvosolni is tudja azokat. A tervezésnek ezzel a szakaszával csak akkor vagy kész, ha mindennek megvan a helye. Használd képzeletben az új konyhád. Jó érzés? Akkor ez lesz az!

Próbáld ki a távolságokat!

Ha nincs alkalmas bemutatóterem, akár nyílt területen is felrajzolhatod a földre konyhád alapterületét. Így tényleg látni fogod, hogy mennyi is az a bizonyos hely… Állítólag a McDonald’s is ezzel a módszerrel alakította ki a konyháját, hogy megnézzék a gyakorlatban hogyan férnek meg egymás mellett a munkafolyamatok. Igaz vagy sem, a módszer teljesen működőképes.

Ha csak annyit akarsz megnézni, hogy elegendő -e a hely mondjuk két pult között, tedd a székeid a kimért távolságra az asztalodtól. Máris érezni fogod, ha módosítani akarsz a terveiden. 

Dönts a design felől

Miért a végén a legalkalmasabb erre a pillanat? Nos, mostanra dőlt el a pultok mennyisége, a szekrény magassága, azok elhelyezkedése... Így jobban fogod látni, hogy melyik szín, vagy esetleg színkombináció mutat majd a legjobban. Lehetőleg minőségi bútorlapot válassz, hiszen ez az alapja a tartós bútorodnak. Érdemes több szempontból átgondolnod a színválasztást.

Bizonyos árnyalatokon azonnal meglátszik a legkisseb szennyeződés is. Nagyon sok stílusú ajtófront közül választhatsz. Szinte csak az elképzelésed szabhat határt. Választhatod a modern megjelenést, vintage hangulatot, rusztikus stílust vagy más kialakítást is.

A jól megtervezett funkcionális konyhabútor ismérve, hogy boldogan fogod használni. Készíttethetted luxuskivitelben, de választhatsz olcsóbb alapbútort is. Ha megfelelően került megtervezésre, hosszú évekig teheti egyszerűbbé a munkafolyamataid és örömtelibbé a hétköznapjaid.

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo