Elszáll a gáz ára, és árammal fűtenél? Nagyon nem mindegy, hogy teszed!

Megszabadulnál a gáz használattól? Nagyon helyes. A gázfűtés nem csak drága, de előreláthatóan az ára csak emelkedni fog. Ráadásul a készlet véges, az ellátás pedig sok okból válhat bizonytalanná. Tehát ha villanyra váltasz nem csak a környezetet kíméled vele, de a pénztárcád is. Ha okosan döntesz.

Nem minden villanyfűtés olcsóbb

Nem mindegy, hogy mit választasz! Villannyal fűteni nem újdonság, de eszedbe se jussanak a régi hősugárzók, vagy az elavult típusú villanyradiátorok, ha spórolni akarsz. Természetesen a ház, vagy a lakás adottságai is korlátozhatják a döntésed.

Nem beszélve, hogy milyen költségkeret áll a rendelkezésedre és mekkora módosítást tervezel. Elektromos energiával fűteni sokszor drágább. Ennek az az oka, hogy az elektromos fűtőrendszerek az áramot alakítják hővé.

A modern világban napjaink korszerű technológiáival erre azonban igazán nincs már szükség. A hőszivattyúk, ugyanis csak a rendszerük működtetéséhez használnak villamos energiát, a hő előállításához viszont nem. Ezért ezek a rendszerek a legenergiagazdaságosabbak.

Lehet megtakarítást elérni hagyományos villanyfűtéssel?

Lehet. Kiváltképp, ha napelemmel társítjuk, ami alapvetően csökkenteni fogja a költségeket. Azonban óriási különbségek vannak a fűtési rendszerek energiaigénye között.

Egy villanyradiátor fogyasztása elérheti az ötszörösét a hőszivattyúénak. Ezzel szemben az energiatakarékos fűtési rendszer bekerülési költsége sokkal magasabb. Ha a fűtéseden változtatni szeretnél valamennyi befektetéssel nyilvánvalóan számolsz. Az igazság az, hogy minél nagyobb összeget szánsz rá, annál jobban tudod csökkenteni a fogyasztásodat.

A jelenlegi energiaárak és a várható emelések mellett ez nem csak megtérülő befektetés, de az ingatlanod értékét is növeled.

A ház melege nem csak a fűtőrendszeren múlik.

Ha a házad szigetelése nem megfelelő, a nyílászárók cserére szorulnak, vagy a tetőt fel kell újítani máris magas költségek elé nézel, fűtési fajtától függetlenül. De ezek olyan alapdolgok, amivel számolnod kell, hogy a házad hosszútávon szolgáljon és a szigetelés is megfelelő legyen. De ezen felül is sokat tehetsz.

Az energiafelhasználásunkat érdemes tudatosan alakítani. Nem biztos, hogy a nap 24 órájában szükség van az egész házat 24 fokra fűteni. Számos okos megoldás is létezik, ami a fogyasztást optimalizálja. Így ezek segítségével észrevétlenül azzal is spórolunk, hogy egyszerűen kevesebbet használjuk a rendszert.

Sokféle ház, kombinálható lehetőségek.

Mivel minden ingatlan más adottságokkal rendelkezik, különböző megoldások lesznek a legkedvezőbbek. Egy korszerű 160 négyzetméteres ház teljes költsége lehet 2/3-a egy 60 négyzetméteres társasházi lakásénak. Önálló ház esetén kihagyhatatlan a lehetőség, hogy napelemmel társítsuk a fűtési rendszerünket. Egy lakás esetén ez gyakran nem megoldható. 

Ha a házunkban nem akarunk túl nagy átalakításokat végezni, a meglévő fűtésrendszerünkre is van lehetőség hőszivattyút kötni. Megoldás lehet padlófűtést alkalmazni temperáló fűtésként akár a lakásokban is, de elhelyezkedéstől függően az is elég lehet, ha fűtésre alkalmas klímaberendezést teszünk a helyiségekbe. Használjuk ki a kedvezményes áramvételi lehetőséget! H-tarifára és a Geo-tarifára jogosult hőszivattyú és klímaberendezések használatával.

Mindenképpen érdemes a hőszivattyúk területén elkezdeni a nézelődést, de tájékozódjunk bátran a többi elektromos fűtés adta lehetőségről is. Hogyan hozzunk döntést, hogy csökkentsük a költségeinket? Forduljunk bátran szakemberhez! Segítséget fogunk kapni abban, hogy pontosan megtaláljuk a számunkra közép és hosszútávon is legmegfelelőbb megoldást. 

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo