Okosotthon rendszerek tervezése és kivitelezése

Már 300.000 Ft-tól elérhető!

Kérjen ajánlatot

Épületautomatizálás, “okosotthon rendszer” - generálkivitelezése és tervezése. Építés alatt álló, és meglévő ingatlanokba utólag is telepíthető. 

Vezetékes, vezeték nélküli, vagy hibrid megoldással, akár Apple, Google vezérléssel. 

Az okosotthon rendszerrel egyszerre kényelmi funkciókat és anyagi megtakarítást is elérhetünk, ugyanakkor ingatlanunk értékét is növeljük. 

A jövő - a jelen  - mindenképpen az okosotthonoké. 

megujuloenergia2

Az árnyékolás, hűtés-fűtés optimalizálása és összehangolása az egyik legfontosabb, költségcsökkentő és egyben kényelmi funkció, amire használhatjuk ezeket a rendszereket, de emellett a nyílászárók, a riasztórendszer, a kamerarendszer, az audio-rendszerek, de akár a konyhagépek is vezérelhetőek általuk. 

Beengedhetjük a futárt letenni a csomagot a világ másik végéről, és közben kamerán figyelhetjük a tevékenységét. Vízfolyás-jelző, füstjelző, baba légzésfigyelő, riasztó jelezhet a telefonunkra azonnal, hogy megelőzzük a bajt. 

Hővisszanyerős szellőztető-rendszerünk működését összehangolhatjuk a hőszivattyúnk hűtés-fűtés szabályozásával, a zsaluziák vagy redőnyök leengedésével, hangutasítással fel-le kapcsolhatjuk a villanyt, előre beprogramozott világítás-színeket kapcsolhatunk be, vagy éppen megadott szintű fényerőt külön-külön helyiségeinkben. 

Kellemes zenét kapcsolhatunk a hangulatfény mellé, és közben egy okos vízcsappal a fürdővizet is a kellő hőmérsékletűre engedhetjük….mindezt egyetlen gombnyomással. 

A focimeccs programmal kakaóra engedhetjük a tv audio-kimenetét, és behűthetjük a söröket,reggeli távozásunkkor elindíthatjuk a robot-porszívót, a szárítógépet, és minden berendezést, amit nem akkor szeretnénk kezelni, amikor este hazatérünk a munkából pihenni. 

Egy jóéjt-programmal elindíthatjuk a gyerekszobában a kedvenc meséjét, lekapcsolhatjuk a villanyt, akár fokozatosan is, vagy bekapcsolhatjuk a légzésfigyelőt.

A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt…

Az okosotthon hamarosan olyan természetes szereplőjévé válik minden háztartásnak, mint annak idején a mosógép. Ma még kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, de nem kell sok időnek eltelnie, hogy ne legyen olyan otthon, ahol valamilyen formában meg nem jelenik.

 • Megfizethető
 • Értéknövelő
 • Luxusérzést nyújt
 • Költségcsökkentő
 • Környezetbarát
 • …és megkerülhetetlen.

Kérjen ajánlatot

Tanuljuk meg, mik azok az okosotthon rendszerek!

okosoothon-_1

Talán ma már sokunk hallott, az okosotthon kifejezésről, mely a magyar építőiparban egyre nagyobb figyelmet kap, és egyre többen döntenek úgy, hogy beruháznak rá. Ez nem is olyan meglepő, hiszen modern világunkban egyre nagyobb az igény, hogy a mindennapokat automatizáljuk, minél kézenfekvőbbé és kényelmesebbé tegyük a legkorszerűbb technológiák segítségével, és ebbe nyilvánvalóan beletartozik az otthonunk is.

Legyen az akár a kedvenc, relaxáló zenénk, ami magától bekapcsol, amikor hazaérünk egy hosszú munkanap után, vagy a fényerő, a világítás, a fűtés, a klíma, az öntözőrendszer, a medence, sőt akár még a függönyök és redőnyök távvezérlése is, a lényeg, hogy ez az okosan kifejlesztett rendszer még kellemesebbé varázsolja az otthon töltött időt. Természetesen az okosotthon rendszerek nemcsak a kényelemről és a luxusról szólnak. Sok esetben a környezettudatosság, az energiatakarékosság és a biztonság nevében lettek megtervezve, a többi pedig már csak hab a tortán!

okosotthon_2

Gondoljunk például az elmaradhatatlan fontosságú, és már egyre több háztartásban előforduló szén-monoxid figyelőre. Egy ilyen berendezéssel a szó szoros értelmében életeket menthetünk. De ugyanilyen fontos lehet, egy csőtörés-figyelő rendszer vagy akár a napelem telepítése, mellyel az energiafogyasztásunk nem kerül többé pénzbe, és környezetbaráttá is válhat az otthonunk. 

Szerencsére az ingatlanpiac azon az úton halad, hogy egyre több kivitelező és beruházó kezdi felismerni, hogy az okosotthonoké a jövő. Azt viszont muszáj kihangsúlyozni, hogy nagyon oda kell figyelnünk a félrevezető marketing stratégiákra, mert egyes cégek már akkor is felruházhatják az ingatlant az „okos” jelzővel, ha csak egy magától nyíló és záruló garázskapuról van szó. Ezért is fontos, hogy a legnagyobb tapasztalattal és referenciával rendelkező gyártókat válasszuk. Ugyanis az okosotthon lényege, nem csupán egyetlen intelligens funkciót foglal magába, hanem egy komplex módon kialakított mindennel összekapcsolódó háttérrendszert, egy átfogó koncepciót, ami képes az épületet teljes egészét irányítani.

Lássuk, mi jellemzi valójában az okosotthont, hogy tisztába kerülhessünk ezzel a fogalommal!

Mi is valójában az okosotthon?

Röviden egy olyan rendszerről beszélünk, melyben egyszerre dominál a maximális kényelem, és a magas szintű környezettudatosság elve. Ez lenne a cél, de azt meg kell jegyezni, hogy az okosotthon rendszereket jelenleg is fejlesztik, és a legtöbből még hiányzik a megfelelő háttérszisztéma, mellyel elérhető lenne, hogy az egyes funkciók képesek legyenek egymással kommunikálni, és együttesen tudják szolgálni a lakók igényeit a lehető legkevesebb energiafogyasztás mellett, és ne csak külön egységekként működjenek. 

Amiért a fent említett probléma felmerülhet, annak a legfőbb oka az, hogy a gyártók nem kommunikálnak egymással.

Ha jobban belegondolunk ez érthető is, hiszen minél több termék lép be a gyártásba, az annyiféle nyelvet használ. A Chameleon Smart Home rendszere például éppen ezt a problémát küszöböli ki azzal, hogy létrehozott egy közös platformot az egyes gyártók között, megkönnyítvén ezzel a kommunikációt. Lássunk még néhány példát a valóban jól működő okosotthon rendszerekre! A Chameleon mellett még a legkiemelkedőbbek, a Loxone, a Fibaro, az Apple, a Google és természetesen az Amazon. 

Loxone

A Loxone az egyik legösszetettebb okosotthon rendszer jelenleg a piacon, mely kiemelkedő minőséget képvisel az automatizálás terén. Mind kisebb ipari létesítmények mind családi házak esetén is kiváló megoldást jelent. Termékei nem a gyakoribb KNX szabványokon alapulnak, hanem PLC alapú vezérlésűek. Legyen az világítás, fűtés, hűtés vagy multimédiás rendszerek, a BUS technológiára épülő kábeles alternatíva mellett rádiófrekvenciás szabványokkal is vezérelhetőek, a Loxone emelett még egyedinek számít a moduláris bővíthetőségében is. A Loxone más okosotthon rendszerekkel szemben előnyben részesül abban is, hogy bemenetei és kimenetei szabadon programozhatóak, tehát nem kell külön vezérlőpultot használni minden egységhez, hanem egy helyről irányíthatjuk az egész rendszert. 

Fibaro

A Fibaro komplett rendszere képes külön-külön a helyiségekben alkalmazkodni a lakók igényeihez, és nemcsak a ház egészében. Vezeték nélküli moduláris rendszere külön figyelmet biztosít az adatbiztonságra, ezáltal rendelkezik WAF és DDoS támadás elleni technológiával, TLS jegyzőkönyvvel, valamint bcrypt jelszavakkal.

A Fibaro előnye még, hogy rendelkezik a Plug & Play-jel, ami gyorsan és egyszerűen telepíthető és beállítható, és szinte azonnal készen áll a használatra. Az irányítás itt is távvezérléssel, de akár okostelefonunkról vagy tabletről is végezhetjük, sőt a rendszer képes a hangunk alapján is teljesíteni az utasításokat! A hang alapú utasításhoz tartozó applikációt a Google Asszisztens és az Amazon Alexa bonyolítják le, a rendszerhez pedig olyan gyártók tudnak csatlakozni, mint a Philips, a Sonos, a Netatmo, a D-Link, a Yale vagy a DSC.

A Fibaro ezenfelül magas szintű energiatakarékos és biztonsági megoldássokkal van ellátva, mint a tűzveszély és a vízkár, sőt a betörők ellen is folyamatos megfigyelést végez, ami hatalmas előnyt jelent kifejezetten, ha idősek is élnek az ingatlanban.  

okosotthon-_3

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa az Alexa az Amazon együttes fejlesztésű mesterséges intelligenciája és digitális segédrendszere, lényege pedig, hogy komplett okosotthonos rendszerek, illetve hang alapú vezérlések telepíthetőek rá. Az Amazon Alexához hozzátartozik az Echo okoshangszóró, mely nemcsak teljesíti a hangalapú utasításokat, de több nyelven is tud, és képes rögzíteni a többször elmondott utasításokat, melyeket megjegyez és beépít. Egy szavunkba kerül például irányítani általa az árnyékolókat, a multimédiás eszközöket vagy a világítást.

Az Echo okoshangszóró rendkívül fejlett rendszer, amit jelenleg is folyamatosan továbbfejlesztenek, hogy elég legyen kimondani csupán egy szót vagy kifejezést, amiből a rendszer már rájön a komplett feladatsorra. Úgy képzeljük el, hogy reggel kimondunk egyetlen szót, majd azzal felkapcsolódik a villany, bekapcsol a kedvenc TV-csatornánk, felhúzódik a redőny, bekapcsol az öntözőrendszer, és beindul a kávéfőzőgép. Továbbá az Amazon Alexának a felhasználói részről engedélyezett a bővíthetősége, ami azt jelenti, hogy szinte minden okoseszközzel képes lesz kommunikálni. 

Bár ez fantasztikusan hangozhat, de egy hátránya még akad a rendszernek, hogy hazánkban jelenleg csak angol nyelven ért, amiből lehetnek esetleges nehézségek, illetve nem érhető el nálunk még az összes funkciója. További hátránya, hogy hiányzik belőle a Google-integráció, bár ezt kárpótolhatja a számos további pozitívuma.  

Google Home

A Google Home az egyik legismertebb okosotthonos rendszer, ami leginkább a keresőóriás hátterének köszönhető. Komplett megoldásról van szó, melynek központi eleme egy olyan okoshangszóró, mint az Amazon esetén az Echo, azonban itt nem egy Alexa nevű segéd, hanem a Google Asszisztens segít majd nekünk a keresésekben vagy okosotthonunk irányításában, amit akár hangalapú parancsokkal is kivitelezhetünk.

A Google Home-mal elérhető lesz számunkra, hogy rendkívül egyszerűen tudjuk vezérelni a lakás minden elemét, és mivel ennek a továbbfejlesztett rendszernek már része lett a teljes Google-integráció, ezért az összes hozzá kapcsolódó fontos platform (Gmail, Youtube és az egyéb szolgáltatások) elérhetőek és összehangolhatóak lesznek. Persze ehhez szükséges, hogy Android-alapú okostelefonunk legyünk, és így elérhető lesz a legtöbb kényelmi funkció. Mivel a rendszer részeként a Google Asszisztens is folyamatosan fejlődik, tanul, hogy minél inkább alkalmazkodni tudjon az igényeinkhez, képes akár megtanulni a szokásainkat, a reggeli-és esti rutinunkat, és egy idő után a rendszer magától fogja felajánlani a funkciókat. 

Az okosotthonos rendszerek terén a Google Home alighanem a legjobbak közé tehető a kompatibilitás tekintetében, a nagy gyártók szinte kivétel nélkül támogatják, azonban nem árt tudni, hogy a digitális asszisztens megfelelő kezeléséhez itt is fontos az angoltudás. 

 

Apple HomeKit

Az Apple HomeKitet is a cupertinói gyártó gyártja, amelyet mindannyian jól ismerünk. Az Apple eszközök minden téren az esztétikumot és a minőséget képviselik, de nem a legolcsóbbak. Az Apple központi eleme lehet az okosháznak, pláne, hogy ebben az okostelefonokból is ismert Siri nevű mesterséges intelligenciája nyújt segítséget. Bizony, itt egy robotról van szó, akivel a HomePod okoshangszórón keresztül tudunk majd kommunikálni többek között.

Az Apple Home mára az egyik legfejlettebb, legnyitottabb és legmegbízhatóbb okosotthon rendszerévé nőtt ki magát, egyrészről azért, mert  minden eleme hihetetlen összhangban van egymással, így nagyon gyorsan, problémamenetesen és gördülékenyen tudnak egymáshoz kapcsolódni és egymással kommunikálni.  Nem utolsó sorban pedig biztonságosan működnek hosszú éveken keresztül. A Siri mesterséges intelligenciával bár ennél a rendszernél is csak angol nyelven kommunikálhatunk, de itt is elegendő csupán egy szó, amit azonnal értelmezni a Siri, és belekezd a különböző feladatok elvégzésébe. Például azt mondjuk neki, hogy Vigyázz!, és erre a ház minden biztonsági óvintézkedést megcsinál, miután kiléptünk az ajtón. Lejjebb megy a fűtés, lehúzódnak a redőnyök, kikapcsol a Tv stb.. 

A magas szintű biztonságot az Apple azzal garantálja, hogy a támogatott eszközök csak a saját szabványukon keresztül tudnak kommunikálni, amivel be lehet tartani a magas szintű biztonsági előírásokat. Nagy előnye az Apple HomeKit-nek, hogy tökéletesen illeszkedik a gyártó jól megszokott ökoszisztémájához, tehát minden eleme összhangban lesz egymással, ahogyan azt a márka kedvelői megszokhatták már.

 

Az első helyen a Chameleon okosotthon áll, ami minden rendszerrel kommunikál

A Chameleon jelenleg az egyik legmegbízhatóbban és legrészletesebben kifejlesztett okosotthon rendszer, melynek legnagyobb előnye, hogy nagyon biztonságos, és, hogy teljesen rendszerfüggetlen. Ez azt jelenti, hogy a legkönnyebben használható, és szinte minden eszköz telepíthető rá, bármikor cserélhetjük a modulokat, nincsenek problémák a gyártói eltérések között, mivel rendelkezik egy közös platformmal, amivel az egyes gyártók között létrejöhet a gördülékeny kommunikáció. A rendszer továbbá folyamatosan fejlődik és idomul, így beépíthetőek az legújabb funkciók.

A Chameleonnal könnyedén megtervezhetjük az otthon töltött időt az igényeink szerint, hiszen egyfajta központi kommunikációs platformként funkciónál, és az sem jelent számára gondot, ha a  lakás minden részegységét más-más gyártótól választottuk ki, a rendszer olyan szisztéma szerint működik, ami minden körülmények között képes összekötni egymással az elektronikai egységeket, és velük együttműködve teljesíti a kívánságainkat. 

Ezenfelül még kiemelkedően költséghatékony is, mivel rendkívül energiatakarékos módon működik, optimalizálja a hűtést, fűtést, nincs szükség utólagos beállításokra vagy karbantartásra, mert már az elején hozzáigazíthatjuk az otthonunkat a rendelkezésre álló büdzsénkhez, de lehetőség van később is bővíteni a rendszert. A védelmi és biztonsági szisztémája is kimagasló minőségű, megvédhetjük általa az adatainkat, figyelmeztet a különböző természeti veszélyekre, illetve az esetleges károkra, mint a csőtörés, megóv minket a betörőktől, sőt akár még a növényeket is megöntözi. Az Apple HomePod vagy más okoshangszóró által pedig ez a rendszer is képes a hang alapján teljesíteni akár több utasítást is, melyeket mesterséges intelligenciájának köszönhetően összeköt.

 

A legfőbb funkciók, okos otthon megoldások

okosotthon_4

 • Árnyékolás
 • Világítás
 • Hőmérséklet
 • Biztonság
 • Energia
 • Zene és multimédia
 • Öntözés
 • Wellness
 • Beléptetés

Kérjen ajánlatot egyedi igényei szerinti okosotthon-rendszerére!

 • Blikk
 • PiacProfit
 • ProfitLine
 • KNK
 • 10perc
 • Kanizsainfo