NAPELEMES RENDSZEREK

Napelemes rendszerek kiépítését vállaljuk

Napelem, napkollektor rendszerek tervezését és kivitelezését vállaljuk országszerte, nagy kapacitással, családi háztól az ipari létesítményekig.

Pályázati források felhasználásában segítünk!       

Ingyenes ajánlat 24 órán belül. 

Gépész vezetőnk 1999 óta foglalkozik napelemek telepítésével, az országban az egyik első szakember volt, aki ezen a területen gyakorlatot szerzett. 

A telepítést minden esetben helyszíni felmérés előzi meg, a közmű-ügyintézésben teljes körűen segítünk, meghatalmazással eljárunk, így a teljes folyamat egy kézben tudható nálunk. 

Kérje ajánlatunkat

   Készházak napelem rendszerei

Készházainkat és modulházainkat jellemzően a 2022-es energetikai követelményeknek megfelelően napelemes rendszerekkel látjuk el. 

Így, a hővisszanyerős szellőztetőrendszer alkalmazása mellett, NOBO vagy ByeCOLD paneles elektromos fűtéssel, vagy elektromos kazánnal, közel nulla fűtésszámlát tudunk elérni. A hőmérséklet ráadásul akár szobánként is szabályozható. Hőszivattyús rendszerek esetén is jó szolgálatot tesznek a napelemek. 

A napelemrendszer a feleslegben megtermelt áramot a szolgáltatói hálózatra feltölti, majd amikor Önnek kisebb saját termelési kapacitása van, mint amennyi áramra szüksége lenne, ezt ingyenes visszakapja a szolgáltatótól (ami mint egy “puffer” működik ebben a logikában, ez az állami támogatás egy formája). Egy kb 100 nm-es, három fő által lakott családi házra kb. 6 kW-os napelem-rendszereket telepítünk, melyek ára 2,1-2,3 M Ft körül mozog. 

Ezek a jól összedolgozó, megtervezett rendszerek egy szinte üzemeltetési költség nélkül fenntartható otthont és magas komfortérzetet kínálnak Önnek, karbantartási igényük nagyon alacsony.   

A napelemes rendszer telepítése

Akik elhatározzák, hogy a napenergiára váltanak, a fenntarthatóság mellett saját környezetük és pénztárcájuk szempontjából is számos pozitív változásra számíthatnak. Mind tudjuk, hogy a nap által nyert energia károsanyag- és zajmentes, sosem fogy el, és ami ezen felül is nagyszerű benne, hogy teljesen ingyenes. 

Egyre több helyen használják ki a mindig megújuló szél és napenergiát a világban, hiszen ez amellett, hogy elkerülhetetlen, rendkívül hasznos és költséghatékony is, mind több család  elhatározza, az állami támogatások hatására is, hogy napelem rendszert telepíttet. A napelem nagyban megnöveli az ingatlan értékét, és általában 10 éven belül megtérül, ugyanakkor 25-30 évig is biztosítja az ingyen áramot. A telepítése gyors, karbantartási költsége pedig szinte nincs, köszönhetően a magas minőségű moduláris szerkezetnek. Ennek oka, hogy nem kellenek hozzá mozgó, forgó alkatrészek, ellentétben a hagyományos módszerekkel, így ezek sosem kopnak el, és nem kell lecserélni őket. Végeredményként egy olyan moduláris rendszert nyerhetünk, amelynek a jelenlegi élettartama meghaladja akár az 50 évet is. A karbantartás csupán egy dologból áll, mivel az invertert, ami a napelemes rendszer fő alkatrésze, 15-18 éven belül elavul, ezért ezt egyszer le kell cserélni, de ezen kívül nem kell számítanunk semmiféle javíttatási, karbantartási költségre.  

Magyarországon nem újkeletű a napelemek telepítése, a folyamat már az 1990-es évek óta beindult, mára pedig a legtöbb ilyen szerkezet alkalmas a családi házak tetőire történő felszerelésére is. Úgy képzeljük el, hogy egy ilyen napelem körülbelül 1,65 m2 alapterületű, maga a rendszer pedig átlagosan 24-25 m2 helyet foglal el a tetőn. 

Ha valóban eldöntöttük, hogy megújuló energiára váltunk, a következő lépésekre számíthatunk a telepítés és beszerelés kapcsán.

A helyszín felmérése, információk összegyűjtése, hivatali ügyintézés

Mielőtt bármibe is belefognánk, nagyon fontos, hogy minden információt átadjunk a jelenlegi energiafogyasztási szokásokról, ami befolyásolja a későbbi napenergia-használatot. A H-tarifa vagy egyéb kedvezményes tarifa, új villanyóra igénylése az elektromos művek felé szintén a folyamat része, ami napjainkban meglehetősen időigényes lehet. Maga a napelem beszerelése, beállítása maximum 30 nap, de általában csak néhány nap.

A telepítés legelső lépése, hogy a szerelők pontos méréseket végezzenek a tető típusáról, annak dőlésszögéról, statikai állapotáról, illetve terhelhetőségéről. A statikai szempont a legfontosabb, mert ha esetleg rejtett hibákkal szembesülnek a szerelők, a telepítés nem lehetséges, mert egy statikailag nem alkalmas tetőre életveszélyes a napelem szerkezet telepítése. Nagyon fontos szempont a ház tájolása is, mivel értelemszerűen a déli fekvésű ingatlanoknál legcélszerűbb a napelem telepítése. Következő szempont, hogy milyen a tető összetétele, hogy milyen rétegekből, anyagból készült a tető fedélszerkezete, héjazata, mert a telepítés technikáját e szerint határozzák meg. 

Tetőszerkezetek, melyek nem alkalmasak a napelem rendszer telepítésére

Bár a korszerű technológiának köszönhetően a legtöbb családi ház alkalmas erre a célra, de akadnak hátráltató körülmények, melyek nem teszik lehetővé, hogy minden tetőre fel lehessen szerelni a napelemeket. Ilyen hátráltató körülmény például az árnyékoltság, a tető széttagoltsága és a rossz elhelyezkedés. A megfelelő dőlésszög a 30-40 fok, és a déli tájolás. A palatetős házak esetén sem lehetséges a napelem telepítése, mivel ez a fajta tetőszerkezet túlságosan törékeny erre a célra. 

Kérje ajánlatunkat

Alapvetően a napelemek telepíthetősége alkalmas lehet számos tetőfelületre, de ha ez mégsem kivitelezhető, akár földre is elhelyezhetőek a panelek (lásd napelem parkok). A tető felmérése azért is fontos, mert akár keleti vagy nyugati tájolású tetőfelületre is szerelhetőek a panelek. Ugyanis az éves megtermelhető energiamennyiség egy nyugati tetőfelületen 20%-kal kevesebb, mint egy déli tetőfelületen. Amely azt jelenti, hogy egy 10 panelből álló déli telepítésű rendszer cirka annyi áramot fog termelni, mint egy 12 panelből álló nyugati felületre telepített rendszer. A különbség mindössze két panel!

A tartósínek felszerelése 

A horganyzott acél kampók és az alumínium tartósín felszerelése nagy szakértelmet követel. Ezen elemek fogják megtartani a napelemek szerkezetét. A cseréptető a legalkalmasabb, mert így csak pár centiméter alumínium lesz látható kívülről. 

A speciális profillal kialakított alumínium tartósíneket külön erre a célra kifejlesztett rozsdamentes csavarokkal rögzítik. Nemcsak a tartósín, de a keret is alumíniumból készül, mely biztosítja a tartószerkezet hosszú élettartamát. 

napelem

A napelem táblák és az inverter rögzítése

Ahhoz, hogy felhelyezzék a napelem táblákat, először a panelekre rögzítik a csatlakozódobozt, amire egyenként rögzítik rá a napelem táblákat. Majd a speciális szolár kábeleket kötik be, amikhez speciális vízzáró csatlakozókat használnak fel. Ezután szerelik be a napelem „szívét” az invertert, ami az egyenáramot alakítja át váltakozó árammá, hogy az alkalmazkodni tudjon a hálózathoz . Majd a kábelek és a csatlakozók segítségével rendszerbe kötik a napelemeket és az invertert. 

 

Védelmi berendezések felszerelése és a próbaüzem

A napelemek által előállított egyenáramú oldalon és az inverter váltakozó áramú oldalán is védelmi berendezéseket szükséges beépíteni, amelyek biztosítják a túláram és túlfeszültségtől való védelmet. Ezek védik az otthonunkat a napelemek felül, de védik a napelemeket a közüzem hálózat felől érkező káros hatásoktól is. Ezek a védelmi berendezések általában az inverter alatt, vagy mellett helyezkednek el két villamos dobozba szerelve. Hogy a szerelők megbizonyosodjanak a rendszer megfelelő működéséről, kipróbálják, hogy az valóban elegendő áramot képes-e adni a háznak. Ezt a folyamatot próbaüzemnek nevezik. 

A villanyóra cseréje

Az utolsó lépés, hogy lecseréljük a villanyórát. Ennek a díja már benne van a szolgáltatásban, így nem kell külön rákölteni, vagy külön szerelőt hívni. Azzal viszont érdemes számolni, hogy bár az mérőóra cseréje 3×16 amper alatt mindenhol ingyenes, azonban gyakori, hogy a meglévő villamos mérőnk nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, ezért „szabványosítani” kell a mérőhelyet, ennek díja pedig nincs benne a szolgáltatásban, tehát plusz költségekkel járhat.

Összefoglalva a napelemes rendszer telepítése hosszútávon hatalmas előnyökkel jár, viszont az optimális eredmény érdekében minden apróságra már az elején oda kell figyelni. A napelemek felszerelése és üzembe helyezése során számos kivitelezési hiba jöhet szóba, melyeket csak megfelelő szakértelemmel rendelkező, gyakorlott szerelők ismernek, és tudnak elkerülni. Ezek között a hibák között a leggyakoribb a túl rövid sín és a helytelen panel elhelyezés, illetve a kábelek bekötése, utóbbi helytelen kezelése a nagyfeszültség miatt akár életveszélyt is jelenthet.

Kérje ajánlatunkat

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo