Bár adódnak félreértések, azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy mit csinál egy építész tervező. Arról viszont csak halvány fogalmai vannak az átlagembernek, mi a feladata egy statikusnak és milyen felelősség nyugszik ezeknek a szakembereknek a vállán.

A statikai tervezés azt jelenti, hogy a mérnök kiszámolja, milyen erőhatásoknak kell ellenállnia az épületnek, és megtervezi az ehhez szükséges tartószerkezeteket, oszlopokat, pilléreket és így tovább. Egy egyszerű bejelentés alapján épülő új családi ház tervezésekor szinte biztos, hogy statikus mérnök munkájára is szükség lesz.

 

Röviden azt mondhatjuk: a statikus felel azért, hogy az épület egyensúlyi állapotában megálljon, valamint a rendkívüli külső erőhatásoknak is ellen tudjon állni. A statikus feladata megtervezni az újonnan építendő családi ház, vagy bármilyen más típusú építmény tartószerkezetét, az ezekhez kapcsolódó számításokkal együtt és azok alapján. Az alapozástól a födémekig a statikus felelőssége, joga és feladata elkészíteni a statikai kiviteli tervet, amely – az alapozási tervektől a födémek vasalási terveiig – kiterjed minden, a kompetenciájába tartozó tervezési műveletre.

Az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóház tervezéséhez gyakorlatilag minden esetben statikus munkáját is igénybe kell venni, mert a megfelelő részletezettségű kiviteli terv szakszerű elkészítéséhez szükséges és kötelező erőtani számításokat csak statikus végezheti el. Ez része az úgynevezett tartószerkezeti műszaki leírásnak. Azt, hogy az építésügyi hatósági eljárások lefolytatásához pontosan milyen építészeti-műszaki dokumentáció összeállítása szükségeltetik, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet írja elő.

Mindezen kívül statikus készít tervet akkor is, ha az épületen valamilyen, a tartószerkezetet érintő módosítást szeretnénk csinálni, például kivenni egy falat, új ablakot nyitni vagy megemelni a tetőszerkezetet. A statikus munkája ekkor azért fontos, mert az ilyen átépítések a ház tömegét, egyensúlyát és saját tömegének teherbíróképességét is megváltoztatják. A statikus szakértelme ahhoz kell, hogy az épület stabilitása megmaradjon, és akár egy évszázadon át se mozduljon el.

Érdemes akkori is kikérni statikus szakvéleményét, ha nem új ház építéséről, hanem egy régi ingatlan megvásárlásáról van szó. A megbízott mérnök ekkor szakmai szempontjai alapján megvizsgálja a vásárolni kívánt ingatlan stabilitását, az eredményről pedig hivatalos szakvéleményt állít ki. Ugyancsak statikus munkáját ajánlott igénybe venni egy már meglévő vagy éppen építés alatt álló ingatlan károsodása esetén: például, ha árvíz, földrengés vagy bármilyen más ok következtében látható repedések jelentek meg a falon. Ekkor a statikus jogosult és képes elbírálni, milyen helyreállítási munkálatok szükségesek, illetve nem vált-e az épület életveszélyessé.

KÉRJEN DÍJMENTES AJÁNLATOT