Minden, amit tudni akartál a zöld hitelről

A Portfolio pénzpiaci elemző hírportál adatai alapján a 200 milliárdos keret csaknem 40%-a fogyott el eddig.
Közel 120 milliárdot lehet még felvenni
DE 
Valószínűleg a termék sikerességére való tekintettel meg fogják azt hosszabbítani, ugyanúgy, mint a Széchenyi kártyát annak idején!

A zöld lakáshitelek lényege 10 pontban

zöldhitel

 1. Legfeljebb 70 millió forinthitelösszegig, maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe egyetlen alkalommal.
 2. Legalább BB energihatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

 3. Az igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első (természetes személy) tulajdonosává válik, és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évigaz ingatlanban él, azt bérbe sem adja.

 4. A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, de nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).

 5. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe a hitelhez: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel ("zöld CSOK-hitel").

 6. Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.

 7. A kamaton felül csak folyósítási díj (legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a, de maximum 100 ezer forint), előtörlesztési díj (az előtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a, de alkalmanként és szerződésenként maximum 30 ezer forint) és a harmadik fél felé fizetendő költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.

 8. A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg a hitelkérelem hiánytalan befogadását követően az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot, új lakás építése esetén 25 munkanapot.

 9. A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank biztosítja a bankoknak jegybanki refinanszírozáskeretében 0%-os forrásköltséggel, a felszámítható kamatfelár legfeljebb 2,5%.

 10. A program  október 4-ével, 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el, amit a Monetáris Tanács tovább bővíthet.
 • Blikk
 • PiacProfit
 • ProfitLine
 • KNK
 • 10perc
 • Kanizsainfo
 • Üzleti hírszerzés