Minden, amit Liaporról és más házépítési technológiáról tudni akart!

liapor

A liapor egy masszív, költséghatékony, könnyedén és gyorsan elkészülő falazat típus, melynek időtállósága versenybe szállhat a téglaházakéval.

Bár az időtállóságot, a hőszigetelési minőséget és az árat tekintve, a liapor és a téglaház nagyon hasonló, mégis érdemes tudni, miben is különböznek!

Az liapor kifejlesztése

Az évekig tartó kutatások és fejlesztések során sikerült létrehozniuk a szakértőknek az úgynevezett duzzasztott agyagkavicsot, más néven a liaport, (magyar nevén keramzit), ami speciális agyagból készül.

Az agyagkavicsot finomra őrlik, majd granulálják, és forgódobos kemencében 1200 °C feletti hőmérsékleten kiégetik. A kiégetés során az agyagkavics szemek képesek akár körfogatuk többszörösére is megduzzadni, míg az agyag szerves anyag tartalma elég.

Az így elkészült liapor termékeket osztályozzák, és általában 0/4, 4/8, 8/16 mm szemnagyságban forgalmazzák.

Miért válasszuk a liaport?

liapor2

A Liapor duzzasztott agyagkavics és néhány alkalmazása

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot Jura földtörténeti kori, szerves anyagot tartalmazó agyagból készítik. Ezt egy 1200 °C-os klinker kemencében kiégetik. Itt először a külső héj olvad meg, majd ahogy a hő az anyag belsejébe hatol, a szerves anyag elég és a gázok felfújják a golyót, majd a külső héjat felszakítva távoznak, egy porózos belső szerkezetet hagyva maguk után. Az így kialakult golyó könnyű, nagy szilárdságú, savnak lúgnak ellenáll, fagyálló, tűzálló, a hangot jól abszorbeálja, környezetbarát (idegen anyagot az agyagon kívül nem tartalmaz) és tartós, stabil, nem bomlik. Ezért az építőiparban kiválóan alkalmazható. Az építőipari alkalmazás lehet a Liapor golyó tisztán, vagy könnyűbeton termékként. A legfontosabb alkalmazási területek: feltöltések, szerkezeti betonok, falazó elemek, házpanelek.

Liapor feltöltések

A liapor feltöltési technikát főleg a mélyépítés folyamán alkalmazzák, de magasépítések, illetve a boltívek feltöltésekor vagy tetőtér kialakításakor is bevett technológia. Azzal viszont számolnia kell a beruházónak, hogy a liapor feltöltés költséges procedúra.

Liapor beton feltöltés ( drénbeton)

A liapor betont úgy állítják elő, hogy a liaporból kialakított agyaggolyókat megforgatják cementtejben, amiben 48 órán át hagyják állni, majd csak azután öntik ki. Az eredmény pedig az úgynevezett drénbeton lesz. A drénbetont, csak úgy, mint a hétköznapi liaport is gyakran alkalmazzák feltöltésre.

Összehasonlítva a polisztirol betonnal, a liapor drénbeton előnyösebb fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a polisztirol beton jóval olcsóbb, a liapor beton viszont sokkal ellenállóbb, hosszabb ideig kitart, és hő hatására sem bomlik, mint a polisztirol beton, ami ilyenkor mérgező gázokat enged ki magából.

Liapor hézagtömör betonok

Liapor hézagtömör beton jóval hatékonyabb hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, mint a normál beton. Az LC 8/10 szerkezetű hézagtömör liapor betont az aljzatbetonoknál alkalmazzák, az LC 20/22 szerkezeti könnyűbetont pedig betongerendáknál, illetve kőhidas szerkezeteknél, mint például egy kihajló erkélylemez.

Liapor falazóblokkok

A falazóblokkot a könnyű, részlegesen szemcsehézagos liapor betonból állítják elő, mely tökéletes hőszigetelési védelmet biztosít a házak falazatának, de kialakítható hangszigetelő közfalazó blokként is.

A falazóblokkok fajtái: a Top Therm, az SL, a LiaTop és a Liaphon.

liapor-falazoblokk

A Top Therm falazóblokk tulajdonsága, hogy olyan hőszigetelő képességűre állítható, amilyenre akarjuk, hiszen többféle vastagságban gyártják. A Top Term azért jobb mint egy egyszerű téglafal, mert az nem fagyálló, és a mechanikai tulajdonságai is gyengébbek.

A falazóblokkok másik fajtái az SL blokkok, amik többféle falvastagságban készülnek. Az SL blokkokat főként az alacsony energiás házak építésére alkalmazzák.

A másik fajta falazóblokk a LiaTop, amit kifejezetten passzív házakra alkalmaznak, legalább 50 cm-es falvastagságon. Ennek hátránya, hogy nagyon költséges, viszont világszínvonalú termék. A Liaphon közfalazó, hangszigetelő blokk előnye pedig, hogy léghanggátlásra is alkalmas. Mivel ez a blokk könnyebb, és kisebb elem, mint a legtöbb hangszigetelő technológia, így használatával értékes alapterület nyerhető.

Liapor könnyűbeton falpanelek

A liapor készház panelek előnye, hogy nagyon gyorsan készülnek el, mégis rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, mivel időtálló, tartós, fagyálló, és a vizet kevésbé szívja. Ár szempontjából a téglaház és a liapor ház körülbelül egy szinten van.

A Siopor tulajdonságai és előállítása

A házfal másik fontos alapanyaga a liaporon kívül, az úgynevezett siopor. A sioport szintén szabadalmaztatott technológiával állítják elő, a gyártás fontos alapanyaga pedig az úgynevezett kvarchomok. A sioport 330 °C-on hőkezelik, hogy a megfelelő szilárdságú kőanyagra duzzadjon.

A siopor előnyei

A cement tulajdonságai és előállítása

A készházak falai tartalmaznak még cementet, melyek a falak elválaszthatatlan részét képezik. A cement az egyik leggyakrabban és legszéleskörűbben felhasznált anyag az építőiparban. A cement mellett még felhasználnak más, speciális lágyítókat, mint például a levegőztető adalékanyag, ami javítja a házfal struktúráját, szigetelését és szilárdságát.

Ebből a négy összetevőből áll össze a liapor készházak falazata.

A falak elkészültének legfontosabb fázisai:

Első lépésként öntőformákat készítenek az egyes építőelemeknek. (A kivitelezőnek érdemes tudnia, hogy a könnyű liapor falak öntésénél a villamos energia elosztás csövei, dobozai, a vízszerelés csövezései, klímák csövezései stb. beleszámítanak a gyártási folyamatba, és előre a falakba kerülnek, így ezt nem kell beleszámolnia a költségekbe.)

Második lépésként, az előkészített formákba a kiválasztott ház terveinek és szerkezetének megfelelően kiöntik ki az alapanyagokat. A falelemeket egy 10 x 3 m-es asztalon készítik, 5 mm-es pontossággal. A sablonokat mágnesesen rögzítik az munkaasztalokra, ami a fal méretét és a különböző nyílásokat is tartalmazza. Ezzel a segítséggel csak egy vékony réteg glettelésre van szükség a falak belső festése előtt.

Hogyan szerelik össze az épületet?

A már elkészített épület alapra lapokat helyeznek lézeres mérőműszerrel segítségével. Ezekre a lapokra emelik rá daruval a falelemeket, amiket támaszok segítségével függőlegesen helyeznek fel. Ezután a csomópontokba kiöntik a nyílásokat töltőanyaggal.

A kész épületek előnyei a vakolt építkezéssel szemben

Az elkészült épületek előnye, hogy sokkal rövidebb ideig tart, mint a hagyományos, a vakolt építkezés. Ezen kívül pedig, hogy a belső falakat is végleges felülettel látják el, így alig van esély a hajszálrepedésekre, ellenben a vakolt építkezéssel.

Az építkezés időtartama

A megrendelés után 6-8 héten belül legyártódnak a falak. Ezután kb. 2-3 nap alatt felállítják azokat, így egy hét elteltével felkerül a tető a házra. A következő héten a külső nyílászárókat építik be, majd jöhet a vakolta és a szigetelés, utoljára pedig a falak kifestése, illetve, ha kő vagy faházról van szó, akkor a burkolat. Így összesen 11 -12 hetet vesz igénybe az egész munkafolyamat.

A kétszintes, liapor ház alapozás előnyei

A liaporból készült ház alapozása kétszintes épületnél nem sokban különbözik a hagyományos épületek alapozásával. Az alapozás típusát és rétegrendjét a tervező csapat és a statikus határozza meg a talajmechanikai vizsgálatok alapján. Az építkezés további folyamataiban ugyanazok az építőipari anyagok (csemperagasztó, vakolat, glett) használnak, mint más típusú építkezés esetén.

liapor-alapozas

Ezeknek az épületeknek a hőszigetelő tulajdonsága kiemelkedően jó, így nem mindig szükséges a klímaberendezés beépítése. Ennek oka, hogy a 35 cm vastagságú külső házfal 15 cm-es liapor falazatból és 20 cm-es grafitos nikecel vagy kőzetgyapot szigetelő anyagból áll. Így a hőátbocsátási tényezője U=0,16 W/m²K (passzív ház U=0,15 W/m²K).
Emiatt pedig szintén nagyon alacsony a fűtési költség a minimális energiafelhasználás miatt. Továbbá ezekben a házakban általában nincs kémény, így hőtartó képessége kiemelkedően jó, emiatt a tüzelésből származó káros anyagok nem jutnak a levegőbe, és nem károsítják a környezetet, sem a lakók egészségét. A liapor házak nagy előnye, hogy nyáron hűvös van, télen pedig kellemesen meleg.

Tehát a liapor házak 80-90% több energiát takarítanak meg, mint a hagyományos épületek.

A liapor kerámia házak előnyei a könnyűszerkezetes házakkal szemben

A liapor házak (másnében előregyártott készházak) előnyei a hagyományos téglaházakkal szemben

Hogyan lehetséges, hogy a liapor technológia akár még olcsóbb is lehet a hagyományos téglaházaknál?

Azt már tudjuk, hogy a liapor gyorsabb és egyszerűbb, mint más technológiák, de azt még nem, hogy akár még olcsóbban is lehet, mint a hagyományos téglaházak építése.

Így lehet olcsóbb a liapor, mint a téglaház:

Ha ezek alapján tervezünk masszívházat építtetni, nagyságrendileg gyors és olcsó munkára számíthatunk. Természetes az árak változhatnak, ha elektromos padlót vagy napelemes mennyezetfűtést szeretnénk beszereltetni, de ezeknek is gyors és megbízható lesz a kivitelezése.

Amikor szeretnénk összehasonlítani a téglaházak árait a liapor házaival, fontos, hogy azonos műszaki tartalmat és azonos tervet hasonlítsunk össze! A négyzetméter kiszámításánál fontos szempont lehet az alapozás és a tetőszerkezet típusa, az építkezés helyszíne, a nyílászárók színe, az esetleges tolóajtók típusai. Végső soron pedig nagyon fontos, hogy már referenciákkal rendelkező kivitelezőt válasszunk!

KÉRJEN DÍJMENTES AJÁNLATOT