Hővisszanyerős szellőztető-rendszerek tervezése és kivitelezése

Új és meglévő otthonokba is 

Ingyenes árajánlat

Ingyenes konzultációs lehetőség 

Érdekli, miért érdemes hővisszanyerős szellőztető-rendszerben gondolkodnia? 

Kérjen időpontot szakértőnktől egy ingyenes konzultációra! 

Online időpontkérés

air_system

A gépi szellőztető-rendszerek rendkívül kellemes mikroklímát teremtenek az otthonunkban, amellett, hogy egészségünket is óriási hatásfokkal szolgálják - szinte észrevehetetlenül. 

 

Amellett, hogy két számjegyű százalékokat takarítanak meg a fűtésszámláinkból, kiszűrnek a levegőből minden káros, allergén anyagot, vagy kellemetlen illatot, és mindig friss, oxigéndús, egészséges levegőt biztosítanak nekünk - mintha egy erdő közepén élnénk. 

Nincs szálló por, allergének, ételszag, nem kell szellőztetni, ami próbára teszi egy modern épület energiahatékonyságát: nem kell beengedni a zajt, ha friss levegőt szeretnénk, nem fáradunk el és nem tompul le az agyunk az oxigénhiányos, fülledt benti levegőtől, és a lakás páraszintje is mindig egyenletes, kellemes marad, nem fordulhat elő penészesedés, vízlecsapódások. 

Online ajánlatkérés

A legnagyobb kényelem és praktikum, amit megadhatunk magunknak - megfizethető áron!

Hatása észrevétlen, mindaddig, amíg nem éltünk egy ilyen rendszerrel felszerelt házban - utána minden más épületben nagyon hiányolni fogjuk. 

 

Nem is hinné, aki még nem próbálta, mennyire más egy ilyen épületben élni. Mintha mindig a friss, ropogós szabad levegőn lennénk! Közérzetünkben, komfortérzetünkben hatalmas változást hoz, és talán nem is tudjuk majd, miért szeretünk annyira otthon lenni. 

 

A rendszer teljesen csendesen üzemel - nincsenek zavaró hangok, mint egy klímarendszernél, és a légcsatornázott rendszer a lakótérből nem is látható. Az aprócska főegység nem foglal sok helyet, szinte bárhol elrejthető, és szinte karbantartásmentes. 

 

Kényeztesse Ön is magát, miközben családja egészségét óvja, és a számláin is spórol! Kérje ingyenes ajánlatunkat, vagy konzultációnkat szellőztető-rendszerére.

Megéri! Véleményünk szerint a modern technológiák közül a legjobban - ezt a beruházást nem fogja megbánni, sem feleslegesnek érezni.

Lélegezzünk tiszta levegőt hővisszanyerős szellőztető rendszerrel 

hővisszanyerős-1

A hővisszanyerős szellőztetőgépek olyan korszerű technológiával épített berendezések, amelyek alkalmasak energiahatékonyan, tiszta levegőt áramoltatni az otthonunkba, az ablakok kinyitása nélkül. 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer a fagypont alatti kinti levegőből is képes kellemes, meleg levegővel megtölteni a helyiségeket. Az otthonunkban főként a konyha, fürdőszoba és WC-k szellőztetése a legfontosabb, hiszen ezekben a helyiségekben jellemzőek leginkább a kellemetlen szagok. Télen azonban a hagyományos szellőztetés nem a legjobb megoldás, hiszen a kinti fagyos levegő beengedésével maximum csak lehűtjük a helyiséget, a szagok viszont nem tűnnek el. 

A hővisszanyerős szellőztető-rendszerek viszont kiváló megoldást jelentenek ilyenkor, hiszen az elhasznált levegőt kiengedik a szabadba, majd a kinti friss levegőt egy hőcserélőn keresztül felmelegítik, és ez a tiszta, meleg levegő, ami közel azonos hőmérsékletű, mint a távozó, elhasznált levegő kerül a benti térbe.

 

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek további előnyei: 

Több szempontból is érdemes befektetni a hővisszanyerős szellőztető rendszerekbe, mert hosszútávon jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk, hiszen a szellőztetés után nem lesz szükség a szobák újbóli felfűtésére, és egész évben tiszta, friss levegőt lélegezhetünk be. A párásítóval ellátott, azaz entalpiás hővisszanyerők esetében pedig megakadályozhatjuk a falakon a penészgomba megjelenését, elterjedését, amivel szintén nagy összegeket spórolhatunk meg. 

A penészgomba ugyanis a nyirkos, nedves falakon előszeretettel jelenik meg, a hővisszanyerős szellőztető rendszer viszont biztosítja a megfelelő páratartalmat, de a penészgomba elszaporodásának feltételeit ezáltal megakadályozza. A kinti zajt sem kell többé elviselnünk, mivel a szellőztetéshez nem lesz szükség az ablakok kinyitására. A mai világban egyre több időt töltünk zárt helyiségekben, emiatt gyakran szellőztetünk, és főleg a nagyvárosokban, a szellőztetés során nagy mennyiségű károsanyag is beszivárog a benti térbe, a baktériumokról és gombákról már nem is beszélve. Az egészségünk és a tüdőnk így nagy veszélynek van kitéve, pedig egyszerű megoldást nyújtana a hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami éppen erre a célra lett kifejlesztve, hiszen egész évben biztosítja a tiszta levegőt az otthonunkban, és még a fűtéssel is spórolhatunk.

Új lakások építése során alkalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Új lakások vagy családi házak esetén érdemes a központi (centralizált) szellőzési alternatívát választanunk, mert jelentős energiamegtakarítással tudják megoldani a kivitelezők. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek nemcsak télen adnak jó szolgálatot, de a forró nyári napokon is kiváló megoldást jelentenek. Például amikor bent van 24-26 fok, kint pedig 33-38 fok, a beszívott 33-38 fokos levegőt a hőcserélő a bentről elszívott 24-26 fokos levegővel lehűti, így kevesebbet kell hűteni odabenn. Ugyancsak ezek a berendezések szívják el a problémásabb helyiségekből a rossz, áporodott levegőt, mint például a konyha vagy a mellékhelyiségek. Ha lakásról van szó, és nem házról, akkor érdemes a konyhában, a gardróbban, vagy az előszobában beszereltetni az úgynevezett egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetőt. Családi házaknál pedig a gépészeti helyiségben. 

Kérje ajánlatunkat most rendszerére!

Ingatlanok felújítása során alkalmazható hővisszanyerős szellőztető rendszerek

 

Nagyon nagy odafigyelést, pénzt-és energiabefektetést igényel a lakott épületek légcsatorna szerelése, pont ezért érdemes az egyszerűbben telepíthető decentralizált – vagyis központi gép nélküli rendszereket választani. Ehhez a rendszerhez nem szükséges vagy csak nagyon rövid légcsatornát kell beépíteni, a szellőztetést pedig a hővisszanyerős rendszer hajtja végre, amit a szoba külső falába szerelnek be általában. 

Hogy a port vagy a pollent kiszűrjék a levegőből, a légcsatorna rendszerbe, illetve a hővisszanyerős szellőztető gépbe szűrőket helyeznek. A szennyeződések nagyságától készülhetnek ezek a szűrők durvább vagy finomabb anyagból is.

A szűrők jelölése általában a következő a kiszűrt szennyeződés mérete szerint:

HEPA szűrők: H14-H10

Finom szűrők: F9-F5

Durva szűrők: G4-G1

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetés

Amikor nem a felújítási munkálatok során van lehetőség a szellőztető rendszer beépítésére, hanem utólag, akkor sok esetben beszélünk egyhelyiséges szellőztető berendezések szereléséről. Bár ezeknek az a hátrányuk, hogy csak egy helyiség hatékony szellőztetésére alkalmasak, viszont kis méretüknek és korszerű technológiájuknak köszönhetően egyszerű és gyors beszerelni őket.

A beszerelés első lépésében szükség van falfúrásra, mert ebbe a nyílásba fogják beszerelni a szellőztetőt. A rendszer általában egy átvezető csőből áll, mely összeköti a beltéri és a kültéri egységeket. Figyelembe kell venni a fal vastagságát, hogy a megfelelő szellőztető rendszert válasszuk ki, de az sem mindegy, hogy a fal melyik részére szeretnénk elhelyezni a gépet. Sok időt és pénzt spórolhatunk, mert az egyhelyiséges szellőztetőknél nincs szükség légcsatornára, ellentétben a központi rendszerrel. Tehát az utólagos hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése egyszerű, és bármely helyiségbe felszerelhetjük. 

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésének tervezése

hősziv-3-jo

Ha már elszántuk magunkat, és van is lehetőségünk a központi szellőző rendszer beszereltetésére, az első és legfontosabb feladat, az alapos, minden részletet megvizsgáló tervezés. A tervezéshez a következő szempontokat kell figyelembe venni: 

 

 • milyen mértékű légcserére van szükség az adott helyiségben vagy épületben?
 • mekkora a helyiség vagy lakás mérete?
 • hány ember tartózkodik átlagosan a lakásban?
 • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
 • milyen funkcióval bír az adott helyiség?
 • hogyan és hol tudjuk elvezetni a szellőző rendszer csőhálózatát és egyéb elemeit?
 • A befújó és elszívó légszelepeket hova lehet beszerelni?  ( mennyezetbe, oldalfalra vagy esetleg a padlóba kerüljenek)

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése

A központi szellőztető rendszerhez szükség van elszívó és befúvó pontokra, légcsatornákra és központi szellőztető berendezésre is. A szellőztető rendszer „szíve” a hővisszanyerős szellőztető gép ami már előre el van látva hőcserélővel, szűrőkkel és energiatakarékos, kis fogyasztású EC motorokkal. A központi gépet az ingatlan azon részére érdemes telepíteni, ahonnan minden helyiség nagyjából egyenlő távolságra van. Így nemcsak hatékonyabban fog működni a rendszer, de a befújási és elszívási csőhálózat is körülbelül egyforma hosszúságú lesz.

Először is, itt is nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása a központi szellőztető gép számára, és az egyéb szükséges elemek megfelelő elhelyezése mint a csőhálózati osztó elemek vagy a hangtompító egységek. Elkerülhetetlen, hogy az épület megfelelő elektromos csatlakozással és áramkörvédelmi kismegszakítóval rendelkezzen. Fontos még, hogy legyen hova elvezetni a szellőztetés során összegyűlő kondenzvizet. A szellőztető rendszer kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a teljesítményt, hatásfokot, a beépített funkciókat, hogy hova és hogyan lehet felszerelni a készüléket, hiszen vannak berendezések, amiket csak vízszintesen vagy csak függőlegesen lehet beszerelni, míg másokat mindkét szögben egyaránt. 

A levegő szállítása a berendezések között

A légcsatorna hálózat köti össze az elszívó/befújó pontokat és a szellőzőgépet, így ezen keresztül szállítja, illetve cseréli a levegőt. A központi szellőztető rendszert csillagpontos technikával alakítják ki, melynek oka, hogy a zajszint a lehető legminimálisabb legyen, ehhez pedig szükség van az osztó-gyűjtő elemekre, melyek összekötik a főbb légcsatornákat és az egyes elágazásokat. 

Az osztódobozt  az elszívó és befúvó oldalra oldalra egyaránt beépítik, így a különböző helyiségekből felgyülemlett levegőt fogja továbbítani a légkezelő berendezés felé. A befújás oldalon pedig értelem szerint a légkezelő felől érkező friss levegőt fogja áramoltatni a rendszer. 

 

A légcsatornát egy flexibilis műanyag csőként képzeljük el, ami antisztatikus, (portaszító) antibakteriális, gombaölő, antiallergén tulajdonsággal van ellátva, ezért is kiváló megoldást nyújt a családi házak, lakóépületek szellőztetéséhez. A légcsatornát könnyedén ki lehet alakítani a padlózat vagy födém beton rétegei alatt, a vázszerkezetben vagy a vakolat alatt, így esztétikailag sem fog zavarni. Az elszíváshoz és a befújáshoz szükséges beszerezni rácsokat és légszelepeket, amelyek a szelepfogadó dobozhoz csatlakoznak.

Mivel egy igen komplex módon kifejlesztett rendszerről beszélünk, amihez sokféle alkatrészre lesz szükség, melyeknek tökéletesen kell passzolniuk a rendszerhez, és hangsúlyozottan fontos, hogy csak többéves tapasztalattal rendelkező szakember képes a hőszivattyús rendszer tervezésére és beépítésére. 

Mi a különbség az egyhelyiséges és központi szellőztető rendszer között?

Egyhelyiséges szellőztető rendszer:

Ez a szellőztető rendszer a legideálisabb megoldás azok számára, akik szeretnék, ha az otthonuk egy-egy helyiségében csendes, energiatakarékos, kiváló szellőztetést szeretnének kialakítani. Ezt mind egyszerűen lehet kivitelezni, hiszen a berendezés működéséhez nincs szükség bonyolult légtechnikai tervezésre vagy speciális csőrendszer telepítésére. 

Az egyhelyiséges szellőztető rendszer beépítéséhez csupán egy furatra van szükség a falba, megvalósítása gyorsan és viszonylag olcsón történik, ám csak egy helyiség szellőztetésére alkalmas, így ha több helyiség szellőztetésére van igényünk, több berendezést kell vásárolni. 

Központi szellőztető rendszer:

Ezt a magas fokú technológiával tervezett berendezést azoknak ajánlják, akik energiatakarékos módon, a megfelelő páratartalmat biztosító, kiváló szellőztetést szeretnének megvalósítani szinte teljesen zajmentesen az egész házban. Arról már nem is beszélve, hogy ez mind teljesen automatizált módon működjön, érintőképernyős távvezérlő egyszerű használatával. A központi szellőztető berendezések megfelelnek a legmagasabb minőségű energiahatékonysági rátán, 

A vagy A+ energiahatékonyságúak, illetve egytől egyig antibakteriális tulajdonságú hőcserélővel és energiatakarékos, EC motorral szerelt ventilátorokkal vannak ellátva. 

A központi szellőztető rendszerek telepítéséhez szükség van a csőrendszer kialakítására, aminek segítségével a készülékben megtalálható ventilátorok sikeresen és hosszútávon képesek az adott épületben elhasználódott levegőt elszállítani, a friss, fertőtlenített levegőt pedig folyamatosan áramoltatni.

Kérjen ajánlatot

A hővisszanyerős szellőztető berendezések árai

Amennyiben csak egy-egy helyiség szellőztetésére van igényünk, illetve nem lakunk nagyobb térben 30-40 m2-nél, akkor a legjobb megoldás, ha egyhelyiséges szellőztető berendezést vásárolunk. Ez a szellőztető rendszer elérhető már 70-100 ezer forint körüli összegtől is. 

Ha családi házban élünk vagy nagyobb lakásban élünk 40 m2-nél, akkor már központi szellőztető berendezésre lesz szükségünk. Ennek költségei a következő szempontokon alapulnak: 

A központi szellőztető gép egyszeri összege: 600-900 ezer Ft. Az érintőképernyős távvezérlő egyszeri költsége: 120 ezer Ft. Az antibakteriális csővezeték átlagosan 1000 Ft/m. Az osztódoboz 20-60 ezer Ft. A szellőzőrács és a csatlakozódoboz körülbelül 5-10 ezer Ft/ helyiség. A légszelep pedig 5-16 ezer Ft.

Szellőztetés és hővisszanyerés – Energiaigény

A hővisszanyerős szellőztető rendszer segítségével a lakásunk vagy családi házunk fűtési költségének csökkenése attól függ, hogy mennyivel fog csökkenni a fűtési költség, hogy az elhasznált energia hányad része megy el a transzmissziós hőveszteségek pótlására, azaz hogy mennyi energia megy el a födémen, falakon, ablakokon keresztül és mennyi a szellőztetéssel. Jellemzően Magyarországon ez az arány 80-20 százalék. Azaz a fűtési energia 80 százaléka a falakon keresztül távozik és csak 20 százalék megy el amiatt, mert szellőztetünk. Amit a szellőztető géppel meg tudunk spórolni az ennek a 20 százaléknak körülbelül a 60-80 százaléka. Azaz a teljes fűtési energiaigény 12-15 százalék lesz. Persze ez az arány is csökkenhet, ha egy nagyon jól szigetelt épületről van szó. Ott a falakon, födémen, ablakokon keresztül az össz. fűtési energiának az 50 százaléka távozik, a másik 50 százalék pedig a szellőztetéskor hagyja el a házat. Ebben az esetben a fűtési energia szellőztetés részéből tudunk megspórolni mondjuk 80 százalékot, akkor mondhatjuk, hogy az 50 százalék 80 százalékát megspóroltuk, ami 40 százalékra jön ki, de ez már a passzívház kategória, amiből nincs sok az országban. De fontos, hogy mi is törekedjünk az alacsony energia-felhasználásra. Ehhez még fontosak az előírásoknak megfelelően minőségi szigetelésű nyílászárók, illetve a falak megfelelően vastag hőszigetelése. 

 

 

Ezekre kell figyelnünk a hővisszanyerős szellőztető rendszerek vásárlásakor!

Ellenőrizze a berendezés levegőszállítását!

Egyes gyártó a hővisszanyerős szellőztető elnevezésében csak az elméleti maximum légszállítás adatait tünteti fel. Nekünk viszont a valós körülményeket kell figyelembe vennünk, hogy a későbbiekben elkerüljük a nem kívánt többletfogyasztást, a túl magas fordulatszámot, a hangosabb zajszintet, valamint az esetleges meghibásodásokat, amit a túl magas fordulatszám okozhat. Ehhez ellenőriznünk a készülék levegőszállítását, közepes fordulatszámon!

 Ha a berendezés túl hangos

Elmaradhatatlanul fontos, hogy a megfelelő hangcsillapítót válasszuk ki. Érdemes szakértő véleményét kikérni, a megfelelő hangcsillapító burkolatok vagy kiegészítő elemek alkalmazásával könnyedén kiküszöbölhetjük ezt a problémát, és csökkenthetünk a zajszinten. Ezenkívül figyeljünk arra, hogy csillagpontos kialakítású rendszert válasszunk! 

Ha a berendezés túl kicsi vagy túl nagy

Egyféle módon kerülhetjük el ezt a problémát. Végezzünk pontos méréseket, és kérjük ki szakértő véleményét, hogy az adott ingatlanhoz mely méretű szellőztető berendezés a legalkalmasabb. 

Tanulmányozza a készülék műszaki adatait!

Minden forgalomba helyezett készüléknek rendelkeznie kell energiacímkével és teljesítmény nyilatkozattal. Ezek függvényében tudjuk összehasonlítani a gépeket.

Jelenleg a legfontosabb szabványok a lakások szellőztetésével kapcsolatban:

– 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv

– 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/30/EU IRÁNYELVE

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/35/EU IRÁNYELVE

 Figyeljen arra, hogy a hőcserélő hatásfoka, ne legyen túl alacsony!

Az olcsóbban kapható gépek egyszerű keresztáramú hőcserélővel vannak ellátva, aminek a hatásfoka alacsonyabb, viszont ez azt eredményezi, hogy télen a belső térbe érkező levegő hőmérséklete alacsonyabb lesz, mintha kereszt ellenáramú hőcserélővel szerelt gépet vásároltunk volna.

A kis hatásfokú hőcserélőbe utólag is lehet beszereltetni plusz ó fűtő berendezést, de ez többe fog kerülni a beszerelési és üzemeltetési díjjal együtt, mintha már elsőre kereszt ellenáramú hőcserélőt választottunk volna.

 

Fagyás ellen védve legyen a készülék

Hazánkban oda kell figyelni a fagyvédelemre, amikor bármilyen elektronikus berendezést vásárolunk. Télen amikor nagyobb mennyiségű friss, hideg levegőt szív magába a berendezés, előfordulhat a fagyveszély. A hővisszanyerős szellőztetőknél az automatikus vezérlés során megoldható, hogy a berendezés fagypont alatti hőmérséklet esetén csökkentse a friss levegő mennyiségét vagy akár teljesen leállítsa a külső levegő beszívását.  Az automatikus vezérlő viszont nem minden berendezéshez jár, ezért érdemes a kicsit drágább, de fagyveszéllyel ellátott berendezésbe fektetni. 

ventilator_family

Összefoglalva, egy hővisszanyerős készülék befektetése minden szempontból megéri, hiszen biztosítja a károsanyag-mentes tiszta, friss levegőt az egyes helyiségekben vagy akár az egész házban, energiatakarékos, korszerű technológia, mely egyre népszerűbbé válik szerte a világon. Mivel az entalpiás hővisszanyerős szellőztető rendszerek optimális páratartalmat biztosítanak a helyiségekben, általuk megakadályozhatóak a kellemetlen szagok és a penészképződés, ráadásul a fűtésszámla is jelentősen csökkenni fog.

Kérje ajánlatunkat most rendszerére!

 • Blikk
 • PiacProfit
 • ProfitLine
 • KNK
 • 10perc
 • Kanizsainfo