A megrendelő ebben a színdarabban a főszereplő. Mindennél fontosabb, hogy megértsd, hogy a projekt érted van, a te otthonod az, ami felépül, te leszel az, aki ebben az épületben éli az életét. Ebben az értelemben a terveződ egyszerre a vezető mellékszereplője és rendezője is a történetnek. A kettőtök hatékony együttműködése hozhatja létre azt az összjátékot, amiből kiváló mű születik. Várd el a profizmust, légy őszinte, nyitott és kommunikatív, figyelj a visszajelzésekre és jelezd, ha valami nincs rendben.

Legyél a lehető legőszintébb az építészeddel: mondd el neki részletesen és világosan mit szeretnél elérni, mire van szükséged és mit engedhetsz meg magadnak anyagilag. Köntörfalazásnak nincs helye, hiszen az csak félreértéseket szül és a projekt látja kárát, azaz végül te magad. Ez persze fordítva is igaz, nyugodtan megkérdezheted a terveződ bármiről, ami a projekttel vagy a munkájával van kapcsolatban. Különös tekintettel arra, hogy miben áll a közöttetek megkötött megállapodás, illetve miért felelős az építész, miért a kivitelező, miért a mesterember és miért a megbízó.

Ha az eredeti elképzeléseken módosítani szeretnél, azt a legjobb akkor jelezni, amikor a terveződ az első vázlatrajzokat bemutatja neked. Ne habozz jelezni, ha valami nem tetszik vagy valami félreértés történt. Minél később jövünk rá, hogy valamit máshogy kell csinálni, annál nehezebb, időigényesebb és természetesen költségesebb is lesz.

Ha a kivitelezést is a tervezőiroda intézi, sose tárgyalj az építőkkel a tervező vagy megbízottja tudtán kívül. Ha szeretnél valamit közvetlenül az építést végzőkkel megbeszélni, arról előre tájékoztasd az irodát. Legyen jelen mindhárom fél, máskülönben az egész csak félreértéseket és rossz tapasztalatokat eredményez, valamint végletesen alááshatja a bizalmat közöttetek.

Az időtervezésnél ne a saját vágyaidra hagyatkozz, hanem alaposan beszéld meg az építésszel, mik a realitások a tervezés, az engedélyeztetés, az előkészítés és az építés idejét tekintve. Természetesen egy építkezéskor számos faktor befolyásolja a munka időtartamát. Ilyen lehet például az extrém időjárás, bizonyos építőanyagok átmeneti vagy tartós készlethiánya, banki finanszírozási probléma, de akár a hatósági engedélyeztetés elhúzódása is. Ezek egy részét nem lehet előre tudni és befolyásolni sem lehet. Egy része rajtad áll, más dolgoknak pedig meghatározható a felelőse. Azonban: sose okold a terveződet olyasmiért, amiről nem tehet és amit nem áll hatalmában befolyásolni.

Sose félj megkérdezni valamit a terveződtől az építkezéssel kapcsolatban, vonódj be és kísérd figyelemmel a folyamatokat, de hagyd, hogy végezze a munkáját! Ha problémád merül fel, nem értesz valamit vagy aggódsz, mindenekelőtt beszéld meg azt az építésszel. Kevés olyan dolog van, amit nyitottsággal, kölcsönös odafigyeléssel és együttműködéssel ne lehetne megoldani. Ha pedig mindez megvan, kiváló eredmény születik majd.

KÉRJEN DÍJMENTES AJÁNLATOT