Tetőcsere előtt állok

A házunk megfelelő szigetelésének kulcsfontosságú eleme a megfelelően kialakított tető. A háztető cseréje nagy beruházást igényel. Ezért is fontos, hogy körültekintően járjunk el. Számos tetőfedési megoldás közül választhatunk, de mindenképpen szaksegítséggel hozzuk meg a döntésünket. 

Amikor az olcsóbb lesz a drágább

Ha már tudjuk, hogy baj van az első és legfontosabb lépés a megfelelő szakember kiválasztása. Azzal szokták a leggyakoribb hibát elkövetni a háztulajdonosok, hogy ennek nem fordítanak kellő jelentőséget.

Ezért érdemes előre tisztáznunk néhány fontos szempontot. Leggyakrabban azért fordulnak alkalmatlan vállalkozókhoz az emberek, mert kedvezőbb árajánlatot kínálnak, akár azonnali munkakezdéssel. El is készül a tető, megköszönjük a munkát és elköszönünk. Aztán elkezdődnek a problémák. A hőszigetelés nem megfelelő, magasak lesznek a számlák.

A használt alapanyagok rossz minőségűek, elkezdenek megjelenni a hibák. Több százezer forint kár keletkezhet akár egy kis beszivárgott víztől. Egy rossz minőségű, vagy rosszul felhelyezett fólia kicseréléséhez is a teljes tető bontása szükséges. És hol lesz a vállalkozó, aki a károkért felelős?

Többnyire elérhetetlenné válnak. Míg ezzel szemben egy szakemberek által épített tetőre akár 50 év garancia is van. Ha már megtörténik a baj hiába számolgatjuk, hogy mennyivel lett drágább az olcsó tető. Nem beszélve a bosszúságról és az ismételt építkezéssel járó kellemetlenségekről.

A jó szakemberek ismérve

  1. Elsősorban egy megbízható építőipari cég, általában több éves, vagy évtizedes múlttal rendelkezik. Ellenőrizhetők, képesek referenciákkal szolgálni. Érdemes utána nézni az interneten. A weboldalakon, közösségi oldalakon is utánanézhetünk az elkészült munkáiknak. Általában a tetőcserép gyártók is ajánlanak ellenőrzött szakembereket.  A garanciavállalás kulcsfontosságú kérdés.

    Hiába ajánlanak számunkra hosszú garanciát, ha túl fiatal a cég. Elképzelhető, hogy nem lesznek később elérhetők. Ezért fontos, hogy olyan vállalkozóhoz forduljunk, akiknél érvényesíteni is tudunk majd egy jótállási igényt, ha az szükséges.

  2. Már az állapotfelméréskor gyűjthetünk személyes benyomásokat. Mennyire elérhető a vállalkozó? Nem arról van szó, hogy a nap 24 órájában elvárhatjuk bárkitől, hogy a rendelkezésünkre álljon. De ha nem tudja felvenni a telefont visszahív. Abból, ahogyan hozzánk viszonyul, bátran következtethetünk a munkájához való viszonyulására is. Ha természetesnek veszi a késést, vagy nem ügyel az otthonunk tisztaságára, az is rossz előjel.

  3. Az helyszíni felmérés nem egészen abból áll, hogy befelé jövet egy pillantást vet a szakember a tetőre, majd egy kávé mellett megmondja, hogy mibe is fog ez nekünk kerülni.

    A megfelelő szakembernek pontosan tisztában kell lennie az elvégzendő munkával. Aprólékosan felméri a tető állapotát, a cserepektől kezdve a fólián keresztül a szerkezeti elemekig.

    Precízen fogja meghatározni, hogy hány négyzetméteres a tető és milyen munkafolyamatokra lesz szükség, Az árajánlatában ennek megfelelően részletesen fog szerepelni az anyagszükséglet is. Ezért valószínűleg folyamatosan jegyzetelni fog akkor is, amikor a személyes igényeinket tárjuk fel.

  4. Szakszerű és alapos tájékoztatást kapunk a helyszínen. Bátran feltehetjük a kérdéseinket és elmondhatjuk az elgondolásainkat. Fontoljuk meg előre, mit is szeretnénk.

    Ha jól jönne egy plusz tetőablak, annak most van itt az ideje. A jó szakember nem biztos, hogy mindenben egyet fog velünk érteni. Ha valami nem kivitelezhető, de számunkra fontos szempont, akkor tájékoztatni fog az egyéb alternatívákról. Ha az elképzelésünk egyáltalán nem valósulhat meg, el fogja mondani az okát. Bíznunk kell a szaktudásában.

    Azonban a legyintések és a „majd megoldjuk menet közben” típusú válaszok azt feltételezik, hogy a tető is majd kész lesz valahogy. Az ilyen vállalkozók nem érdemesek a bizalomra. 
     
  5. Az árajánlatban feltüntetésre kerülnek a megbeszélt alapanyagok és a részletes munkadíj is. Ha ezt elfogadjuk, a munkát a vállalkozó írásbeli szerződésben vállalja. Ez tartalmazza a kivitelezés időpontját és a vállalt garancia feltételeit és az érvényesítésének a módját is.  

A tető ára

Széles körben választhatunk az alapanyagokból. A tetőfedő anyag lehet zsindelyes, pala, cserép, vagy akár fém és alumínium is. A tető szerkezete nagyban meghatározza, hogy milyen típus közül választhatunk.

A cserép például sokkal nagyobb súlyú, ezért erősebb tetőszerkezetre is van szükség. Fontos az is, hogy milyen dőlésszöge van a tetőnknek. Szükség lesz még szigetelőanyagra, fóliára, ereszcsatornára és különböző tartozékokra, mint például a hófogó vagy az idomcserepek. Mindenből többféle anyag közül választhatunk és azokon belül is több árkategória van.

Nem kell megijednünk, a jó szakember ebben is a segítségünkre lesz. Fel fogja hívni a figyelmet azokra a tételekre, ahol spórolhatunk, de meg fogja mondani azt is, ha valamiből érdemes a drágábbat választani. Ha valaki mindenből a legolcsóbbat ajánlja, annak feltehetően nincs elegendő szaktudása. A költségeinket befolyásolhatják még a helyi építési szabályzatok, a tetőablakok, kémények, szellőzőcsövek és egyéb járulékos munkák is.

A tetőcsere összetett folyamat, de a megfelelő szakember kiválasztással minimalizálhatjuk az ezzel járó kellemetlenségeket. Ha az otthonunkban ez szükségessé vált, érdemes élni az állami támogatás lehetőségével, így jelentősen csökkenthetjük a költségeket, amennyiben megfelelünk a feltételeknek. 

A megfelelően kivitelezett tető akár egy életen át szolgál majd minket. 

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo