Napelem rendszerek-általánosságban

Napjainkban egyre elterjedtebb a kisebb napelem rendszerek telepítése. Elektromossággal látják el az otthonokat és a vállalkozásokat is. Miért kezdett el ennyire növekedni az igény rá? A napelem rendszereknek számos előnyös tulajdonsága van, amik a napjainkra kifejlesztett technológiákkal megoldást nyújtanak a hétköznapi problémákra is. 

A kezdetek

Az első fotovoltatikus elemet már 1839-ben megépítette Alexandre Edmond Becquerel francia fizikus. A sikeres kísérlet ellenére azonban több nehézséget nem tudtak a múlt századig sikeresen megoldani. A fejlődést nagyban köszönhetjük annak is, hogy az űrkutatásban is szükség volt egy megújuló energiaforrásra. 1958-ban figyeltek fel a napelemre, amikor a világ negyedikként felbocsátott műholdját fotovoltatikus technológiával szerelték fel. Az ebben rejlő lehetőségek felismerése egy új iparág kialakulásához vezetett.

A cél az volt, hogy elérhető áron, tartósan, olcsó energiaforráshoz jussanak az emberek. Ezt olyan mértékben sikerült megvalósítani, hogy egy a 80-as években telepített kiserőmű vizsgálata során megállapították, hogy a napelemek 60-70 %-a még mindig 80% teljesítmény felett üzemelt 35 év működés után is. 

Az elérhető napelem típusok

Azóta a technológia csak még tovább fejlődött. Az új szabadalmaknak köszönhetően elérhető áron, egyre nagyobb teljesítményű rendszereket telepíthetünk akár mi is az otthonunkba. Választhatunk hibrid napelem rendszert, aminek az előnye, hogy a felépítésének köszönhetően képes a vizet is melegíteni és hűteni is a napelemeket. Tehát egy napelem és egy napkollektor egyben. De a szakértők kevésbé szoktak ajánlani, mert a telepítése sokkal drágább és a meghibásodási lehetőség is sokkal nagyobb.

Olcsó megoldás a vékony rétegű napelem, ami rugalmas, így akár domború felületekre is elhelyezhető és széles szögtartományban telepíthető. Azonban ezeknek a hatásfoka sokkal alacsonyabb, így jelentős területre lenne szükség az érdemi energiatermeléshez. Hazánkban a legelterjedtebb a monokristályos és a polikristályos napelemek alkalmazása. A monokristályos napelemek a fekete színükről ismerhetők fel. A direkt fénynél a legnagyobb hatásfokú napelem típus, azonban a szórt fényt nem képes jól hasznosítani.

Ezzel szemben a kékes-lilás színű polikristályos napelemek bár kisebb hatásfokkal üzemelnek a direkt fényben, a szórt fényt sokkal jobban tudják hasznosítani. Ha napelemes rendszer telepítése mellett döntünk a szakemberek nem csak a napelem elhelyezési lehetőségeit mérik fel, hanem a fényviszonyokat is, így biztosak lehetünk abban, hogy a nálunk legjobban teljesítő típus kerül felhelyezésre.

Okos napelem?

A fejlesztők igyekeznek az életünk minden területét segíteni. A szolgáltatásaink és a rendszereink működését optimalizálni. A napelemek esetén sincs ez másképp. A telepíthető okos napelem rendszerek a több mint félévszázados tapasztalatok alapján küszöbölik ki a teljesítmény csökkenését.

Lehetőségünk van akár telefonos alkalmazáson keresztül ellenőrizni a termelésünket, mely felhívja a figyelmünket az esetleges szennyeződésekre vagy felmerülő problémákra is.  Mindezzel egyedülálló módon megelőzhetővé válnak bizonyos meghibásodások, ezzel még hosszabbá tesszük a napelemeink amúgy is elképesztő élettartamát.

A megújuló energia

A megújuló energiaforrások, mint a napenergia korlátlanul állnak a rendelkezésünkre. A Magyarországon üzemelő villamos energia termelő erőműveknek 1 kWh villamos energia előállítása átlagosan 0,35 kg CO2 kibocsátást eredményez.

Ez döbbenetesen magas szám. Ezzel szemben a napenergia teljesen tiszta energia. A napelemek áramtermelése során semmilyen káros anyag nem kerül a környezetünkbe. Nem csak számunkra kedvező a napenergia használata, de a környezetünk védelméért is sokat teszünk.

Miért választják egyre többen?

A mai napelem rendszerek képesek a teljes háztartásunkat energiával ellátni. Akár az otthoni fűtéssel, melegvíz ellátással és az elektromos autónk töltésével együtt. Napelemet vásárolni jövedelmező befektetés.

A rendszer telepítésére magánszemélyként még állami támogatást is igényelhetünk, de pár éven belül enélkül is visszatermeli az árát. A szélsőséges világunkban szükségünk van a biztonságra és arra, hogy ne függjünk a szolgáltatóktól.

A napelem rendszerünkkel előállíthatjuk magunknak a szükséges energiát. Így nem csak az anyagi biztonságunkért teszünk sokat, hanem a gyermekeink jövőjéért is. Hosszú évtizedekig.

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo