Most még jobban megéri napelembe ruházni - avagy a nagy rezsicsökkentés

5-6 szorosára nő a villany és a gáz ára? Nem, ez nem rémálom. Ráadásul az emelkedésnek ez még csak egy szakasza. És még mindig a levegőben lóg a kérdés: lesz -e súlyos energiahiány…

Alapvetően, ha valaki pozitív gondolkodású ember, az tagadhatatlanul én vagyok. Azonban a hír hallatán nekem is elakadt a lélegzetem… De nincs probléma megoldás nélkül.

A rezsicsökkentés eddig minden háztartás számára elérhető volt. De a kormány sávhatárt jelentett be, mely alapján a havi villamos energiánál 210 kilowattóra, a földgáznál 144 köbméter feletti fogyasztás felett a világpiaci árat kell fizetni. Ez elmondásuk szerint a háztartások 75 százalékában nem jelent majd változást. Persze ezzel nem árultam el semmilyen újdonságot.

Legfeljebb meglepő tényként konstatálom, hogy a környezetemben milyen sokan is tartoznak a fennmaradó 25 százalékba. Bár én a szerencsésebbek közé sorolhatom magam mégis tagadhatatlanul kisért a balsejtelem. Mi lesz, ha még alacsonyabbra teszik a sávot? Mi lesz, ha valóban bekövetkezik az energiaválság? Szeretném letagadni, de aggaszt. Nagyon.

Milyen lesz a jövő?

Ha reálisan igyekszem levezetni a jövőképet, akkor az átlagember elkezd mindenért többet fizetni. Persze a bevételünk ezzel arányosan nem növekszik, tehát először csak csökkenni kezd az életszínvonalunk, míg az elszegényedés küszöbén nem találjuk magunkat. Aztán átlépjük azt. Ebben egyértelműen nincs pozitívum, tehát menjünk csak vissza a folyamat elejére. Valamit tennünk kell. Most. 

Miközben ezen gondolkoztam, a szobába lépve felkapcsoltam a villanyt. Aztán elindítottam egy kis háttérzenét, leültem és bekapcsoltam a számítógépem. Azt hiszem évek óta nem csapott így arcul a felismerés, hogy minden egyes mozdulatom költséget generált. Most komolyan ilyen lesz a jövő?  Ennek a gondolatnak most kell véget vetni mielőtt pánikba sodrom magam.

A probléma abból ered, hogy teljes mértékben kiszolgáltatottak vagyunk az energiaszolgáltatóknak. Ők küldik a számlát, mi befizetjük. Nincs opció. Nem választhatunk más szolgáltatót. Vagy egy jópáran mégis? Állíthatunk elő saját energiát? Igen! A megoldás pofonegyszerű! Napelem rendszerre van szükségünk!

Most van a legmegfelelőbb pillanat

Mielőtt legyintenénk, hogy „jajj hát az nagyon drága” számoljunk egy kicsit. Először is szeretném leszögezni, hogy egyre több háztetőn láthatjuk a telepített rendszereket. Mert nem, már nem olyan drága. Ezen felül a korszerűsítési támogatás erre is igénybevehető. A cégek a jelenlegi árakkal számolva hirdetnek öt év körüli megtérülési időket.

De mennyivel hamarabb térül meg, ha valóban elszabadul az energiapiacon a pokol? Gondold végig. Biztos kiadásod van, ami biztosan a sokszorosára fog nőni. A napelem biztosan visszahozza a jelenlegi árakkal is befektetésed és biztos, hogy évtizedekig élvezheted a hasznát. Most teheted meg, hogy telepíts egy rendszert, mert ha vársz olyan magasra nőhetnek a kiadásaid, hogy valóban nem fogod tudni megengedni magadnak. Tudod, hogy csak haszonnal járhat. A napelem rendszer önmagában is értéket képvisel.

A megtermelt energia értéke pedig egyre nagyobb lesz. Egyszerűen nincs kockázata a befektetésednek. Váltsd ki a gázüzemű fűtési rendszered és térj át villanyra. Egyszerűen nem kell majd villany-, vagy gázszámlát fizetned.

A várakozás veszteséget termel

Általános szokás, hogy ha közeledik a baj, úgy gondoljuk majd kivárunk. Vagy: majd lesz valahogy, megoldjuk. Most ez körülbelül olyan mikor az őz megtorpan a közeledő fényszórók láttán.

Bármennyire is fáj, nem én vagyok a legokosabb ember a világon. Például, akiknek már a házukon van a telepített napelem rendszer sokkal okosabbak. És még nagyon sokan felismerték már most, hogy a napenergia hasznosítása nem csak megoldja a közeledő problémát, hanem hasznot is termel a számukra. És egyre többen fogják. Nos, amíg ezek az emberek telepíttetik a rendszerüket szomorú hírem van a várakozók számára.

Ha mindennek emelkedni fog az ára, akkor a napelem rendszereknek is. Hatással lesz rá az üzemanyagár növekedése és a hirtelen felélénkülő kereslet is. Ezen felül a megbízható szakemberek naptára is betelik…

Biztos vagyok abban, hogy bármi is történjék a piacon, a napelemek telepítése többszörös áron is megérné. De itt most nem olyasmiről van szó, hogy 2009-ben miért is nem vettél 10 centért Bitcoint. Ha alkalmas az otthonod a napenergia hasznosítására, biztosítsd most magadnak a nyugalmat az elkövetkező évtizedekre.

  • Blikk
  • PiacProfit
  • ProfitLine
  • KNK
  • 10perc
  • Kanizsainfo